Hlavní obsah

Hnízdění orlů se nepovedlo

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochránci přírody doufali, že příběh orlice Toničky, která byla vypuštěna do volné přírody v roce 2011, skončí letos happy endem. Hnízdění orlího páru však bohužel nebylo úspěšné.

Foto: archiv bartošovické záchranné stanice

Petr Orel s vypuštěnou orlicí Toničkou.

Článek

„Vysvětlení je jediné a to, že partner orlice Toničky není ještě čtyřletý, tudíž není pohlavně vyzrálý. Snůška totiž nebyla oplozena. Tonička sice o snůšku pečovala, ale nepodařilo se,“ sdělil vedoucí bartošovické záchranné stanice pro volně žijící živočichy Petr Orel. Dodal, že orlice projevila výrazný mateřský pud, což je moc dobře.

V hnízdě spolu žijí na hromádce hned tři orli

Koktejl

Tonička drží se svým partnerem teritorium v Moravskoslezském kraji a ochránci přírody tak mají pravidelně informace z její vysílačky. Orlice byla vypuštěna do volné přírody v rámci projektu Návrat orla skalního do české přírody. V roce 2014 ji našli postřelenou, v těle měla 11 broků, odborníkům se ji podařilo zachránit. Do volné přírody se ale mohla znovu vrátit až v srpnu 2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám