Hlavní obsah

V hnízdě spolu žijí na hromádce hned tři orli

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradiční soužití odhalila kamera instalovaná u orlího hnízda v přírodním parku Upper Mississippi River National Wildlife and Fish Refuge v americkém státě Illinois. O mláďata se tam totiž starají hned tři orli bělohlaví – dva otcové a jedna matka. Šestičlenná ptačí rodina nabourává představu o tradiční orlí rodině. Tu většinou tvoří samec a samice, kteří se společně starají o jedno až tři mláďata.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tři orli vychovávají mláďata v hnízdě v IllinoisVideo: Stewards of the Upper Mississippi River Refuge, AP

 
Článek

Příběh nezvyklého soužití se začal psát v roce 2017. Samička Starr tvořila pár se samcem jménem Hope, ten však zmizel poté, co se stal terčem útoků ostatních orlů. Starr se pak stala středem pozornosti hned dvou jedinců, kteří se jmenují Valor I a Valor II.

Očekávalo se, že na scéně zůstane pouze jeden samec, orli jsou totiž velice teritoriální. Jenže samičce se úspěšně dvořili oba dva samci a očividně ani jeden neměl s tím druhým problém. Takové případy už byly zdokumentovány, vyskytují se ale poměrně vzácně.

Partneři na celý život

Mláďata spolu trojice vychovala už loni, jedno zemřelo, ještě než se dostalo z hnízda. Letos v únoru snesla Starr tři vejce a na přelomu března a dubna se ze všech vylíhla mláďata. Vědci v parku nemohou s určitostí potvrdit, kdo je biologickým otcem, ale vzhledem k pozorovaným pářicím rituálům existuje slušná pravděpodobnost, že svého potomka má ve hnízdě Valor I i Valor II.

Trojice se stará o mláďata rovným dílem, jak je to u orlů běžné. Jeden vždy hlídá mláďata a druzí dva se starají o potravu. Nezvyklé rodince se dobře daří, a jelikož orli vytvářejí partnerství na celý život, má trojice šanci na úspěch i v budoucnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám