Hlavní obsah

Hlinkovi při nehodě praskly důležité tepny

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Dvě důležité tepny praskly při smrtelné autonehodě 16. srpna na výpadovce z Karlových Varů do Prahy hokejovému trenérovi Ivanu Hlinkovi. Právu to nepřímo potvrdil Martin Sauer, primář chirurgické kliniky Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a zpravodaj nezávislé krajské komise, která přezkoumávala postup lékařů a zdravotníků při léčbě a záchraně Hlinky.

Foto: Eva Mertlová

Autoportrét talentované umělkyně

Článek

"Hlinka při nehodě utrpěl řadu zranění vnitrohrudních orgánů," uvedl Sauer na dotaz Práva, zda mezi nejvážnější poranění patřila prasklá plicní tepna a aorta, tedy hlavní tepna odvádějící krev z levé komory srdeční do velkého krevního oběhu.

"Ta zranění byla nezvratná, takže další dění bylo neovlivnitelné. Ačkoliv je medicína v současné době na vysoké úrovni, pro záchranu života pana Hlinky nešlo udělat nic víc, než se stalo," dodal. Přitom nechtěl dál podrobně jmenovat jednotlivá Hlinkova vnitřní zranění. "Nedostatky a nepřesnosti, které jsme v dokumentacích označili, by výsledek léčby neovlivnily," dodal.

Obhajoba se seznámila se spisy

Advokát Jaroslav Krůšek, který zastupuje řidiče avie Jaroslava Veletu obviněného z ublížení na zdraví s následkem smrti, se včera seznámil u policejního vyšetřovatele se spisy. "Vyšetřovatel učinil opatření a přizval dva soudní znalce z oboru lékařství, aby vypracovali expertizu a posoudili v ní postup lékařů a záchranářů po Hlinkově nehodě," uvedl Krůšek. Ten dále uvedl, že podle policejního experta, který se k nehodě ve spisu vyjadřuje, mohl Veleta podle zákona plnou čáru na výpadovce přejet.

"Nesměl ale při tom ohrozit nikoho v protisměru," uvedl. "Pokud by se tedy zjistilo, že můj klient nemohl například Hlinkův vůz vidět, například kvůli tomu, že jel příliš rychle, pak by se z hlediska zákona nedopustil můj klient ničeho nepovoleného," uvedl Krůšek, podle kterého více napoví odborný posudek znalce, který zkoumal před týdnem přímo na místě střetu výhledy obou řidičů před nehodou.

Další znalecké posudky

"Zatím tam není. Kdyby byl ale Hlinka připoután, tak by byly bezpečnostní pásy obtisknuté do jeho těla. Necháme na znalcích, zda tomu skutečně tak bylo," komentoval dotaz Práva, zda je ve vyšetřovacích spisech zařazena již i znalecká zpráva o stavu bezpečnostních pásů. Jejich patrony podle informací Práva nebyly poškozené, z čehož vyplývá, že Hlinka zřejmě nebyl před nehodou připoután.

"To jsou všechno okolnosti, které mohou promluvit do kvalifikace viny a určitě do výše trestu pro viníka nehody. Nezbývá než počkat na výsledky dalších znalců," konstatoval. Z pitevního protokolu nechtěl nic uvádět s tím, že by to bylo neetické.

Reklama

Související články

Hlinkova manželka získala lékařskou zprávu

Manželka hokejového trenéra Ivana Hlinky Liběna dostala ve čtvrtek lékařskou zprávu o způsobu léčby jejího chotě po tragické dopravní nehodě. Hlinka...

Komise k Hlinkově nehodě už je sestavena

Krajský úřad (KÚ) v Karlových Varech tají jména lékařů, kteří byli osloveni, aby v nezávislé komisi posoudili, zda byla reprezentačnímu trenérovi Ivanu...

Výběr článků

Načítám