Hlavní obsah

Hlavní hygienička ke kontrolám: Třikrát týdně se na táboře buřty jíst nemusí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špatné zásobování pitnou vodou, nedostatky ve zdravotní dokumentaci i závadné potraviny. Při kontrolách letních táborů a dětských akcí zjistili hygienici necelou stovku závad, což je podstatně méně, než tomu bylo loni. Padlo zatím 33 pokut.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Stany na letním táboře (ilustrační foto)

Článek

Do půlky srpna provedli hygienici 1269 kontrol, podobně jako loni. V 83 případech zjistili nedostatky, což je oproti loňským 144 výrazně méně. Srpnové kontroly se ale ještě dohlašují.

Zásadní problém vidí hlavní hygienička Pavla Svrčinová ve složení jídelníčku pro děti během několikatýdenních pobytů v přírodě.

„Neříkám, že to musí mít jako v Intercontinentalu, děti se mohou podílet na přípravě, nasbírat si borůvky nebo maliny, ale skladba jídelníčku by měla odpovídat,“ řekla hygienička Právu.

Polovina dětí na táboře na Liberecku onemocněla. Případ řešili hygienici

Domácí

Uzeniny a smažená jídla se podle ní při troše snahy dají plnohodnotně nahradit bez složité přípravy. Zařadit by měli provozovatelé více zeleniny a ryb.

„Dítě opravdu uzeniny třikrát čtyřikrát do týdne mít nemusí. Beru, že mají táborák, že si opékají buřty, ať je mají. Nemůžou mít ale ještě buřtguláš, těstoviny s uzeninou, pak ještě ohřívaný párek,“ míní Svrčinová.

Nedostatky ve stravování dětí letos hygienici našli v 17 případech, což je druhý nejčastější prohřešek. Tři desítky závad se týkaly zdravotní dokumentace.

Svrčinová odmítá, že by se bazírováním na vyvážené stravě táborníků snažili hygienici znepříjemňovat organizátorům pořádání pobytů. Ze zajištění celodenní stravy pro desítky dětí se podle ní stal solidní byznys.

„Ne všude jsou skauti, dost se v tomto sektoru i podniká. Když rodič zaplatí poměrně slušnou částku za pobyt dítěte, tak očekává, že bude i stravování na úrovni,“ dodala hygienička.

I několik epidemií

Na táborech se letos objevilo i několik lokálních epidemií. „Většinou šlo o virová onemocnění, která se v kolektivech velmi rychle šíří,“ doplnila Svrčinová.

Nejvíc práce měli hygienici v Jihočeském kraji a na Vysočině, kde se standardně koná nejvíce pobytů. Celkem ohlásili pořadatelé 2316 letních táborů a 401 podobných akcí pro děti.

Tábory pro děti letos zdražují, zájem však neopadá

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám