Hlavní obsah

Hladovějící stařence poslali čtenáři 1,5 miliónu, část pomoci dala dalším potřebným

Právo, Petr Kozelka
Brno

Na začátku léta pobouřil veřejnost případ pětaosmdesátileté stařenky z Brna, která žila s pouhou tisícikorunou měsíčně a byla svírána exekucemi poté, co jí krátce po sobě zemřela dcera a vnuk a ona se dostala do finanční pasti, když si půjčila na jejich pohřby.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Poté, co Právo o její tíživé situaci informovalo, zvedla se mezi jeho čtenáři, stejně jako serveru Novinky.cz, vlna solidarity. Ženě, která celý život tvrdě pracovala, ale přesto ve stáří skončila v těžko představitelné chudobě, poslali více než 1,5 miliónu korun.

Třetinu této částky se sama rozhodla poukázat na pomoc dalším podobně osudem stíhaným lidem a za téměř 100 tisíc zaplatila akutní dluhy, které ji tížily. Vzhledem k tomu, že její důchod stačil stěží na pokrytí nájmu, může si nyní dovolit i nákup věcí, na které dříve musela zapomenout. Stále čiperná seniorka sní i o tom, že si dopřeje pobyt v lázních.

V rezervě je stále i 300 tisíc korun na exekuce, o kterých ale bude teprve rozhodovat brněnský krajský soud. Stařenka si podala i žádost o umístění do domu s pečovatelskou službou.

Pomoc jde přes nadační fond

Přitom, jak řekla zpravodaji Práva, už nedoufala, že by se kdy mohla z bezvýchodné situace dostat. Obrovská solidarita čtenářů ji dohnala až k slzám a nebyla schopna ani uvěřit, že je stále tolik lidí s dobrým srdcem.

Pomoc penězi, zaslanými čtenáři, je realizována prostřednictvím Sociálního nadačního fondu města Brna Domovy potřebných. Za čtyři měsíce fond pomohl v pěti případech téměř 70 tisíci korunami.

„Sociální pracovníci, kteří pracují s osobami ohroženými chudobou a sociálním vyloučením, se denně setkávají s lidmi, kteří by potřebovali pomoc,“ řekla Právu předsedkyně správní rady fondu Jitka Tesařová.

Raději půjčku než dar

„Spolupracujeme i s neziskovými organizacemi, které nás upozorňují na netypické případy, které nelze vyřešit pomocí sociálních dávek. Dohodli jsme se, že pomoc budeme řešit pomocí půjček, aby ti lidé byli motivování nějak svou situaci řešit. Pouze ve výjimečných případech bychom poskytli dar. Chceme také dodržet zásadu jednou a dost,“ dodala Tesařová.

Přispět fondu na pomoc lidem v obtížných sociálních situacích lze kdykoli na číslo účtu 2141329001/5500.

„Situace se v poslední době hodně zhoršuje. Zpřísňují se podmínky pro dávky, zvyšují se ceny nájmů a služeb a lidé v řadě případů řešili věc půjčkami a teď je dohání exekuce,“ potvrdila místopředsedkyně správní rady Zdenka Hašová.

Peníze pomohly i matce na vozíku

Pomoci se tak dočkala 25letá matka na vozíku, kterou opustil její přítel poté, co mu oznámila, že je těhotná. Protože měla nedoplatek na nájmu, půjčka jí pomohla udržet bezbariérový byt. S pomocí sociální pracovnice si mohla vyřídit sociální dávky a může pečovat o dítě.

Těmto lidem žádný bankovní ústav nepůjčí, a jsou tak nahnáni do náručí lichvářů
Jitka Tesařová

Do bezvýchodné situace se dostala i nevidomá žena v invalidním důchodu, která pečuje o svou 11letou neteř, o kterou rodiče nemají zájem. Půjčka v tomto případě vyřešila platbu za služby a majitel bytu prodloužil následně nájemní smlouvu.

Vzpamatovat se z rány osudu mohl díky půjčce i 35letý muž, který podnikal, jenže postupující roztroušená skleróza ho upoutala na vozík. Musel skončit s podnikáním, rozpadla se mu rodina a zůstaly dluhy. Půjčkou vyřešil dluh na sociálním pojištění a mohl mu být vyřízen invalidní důchod. Peníze pomohly i v případě rodiny se dvěma dětmi, z nichž jedno navštěvuje matematickou základní školu pro nadané děti. Jenže otec je nezaměstnaný, a tak rodina přišla o byt. Díky pomoci mohla zaplatit kauci a první nájem v novém bytě.

Posledním případem je žena s lehkým mentálním postižením, která se poctivě živí jako uklízečka za velmi nízký plat. Půjčka jí pomohla zaplatit dlužný nájem, a žena tak nepřišla o střechu nad hlavou.

„Víme, že je to nesystémová pomoc, ale napovídá to o celé situaci v sociální oblasti. Zpřísňují se podmínky pro získání sociálních dávek, řada kroků sociální reformy byla nesystémová, některé nástroje jako bezúročné půjčky úplně vypadly. Těmto lidem žádný bankovní ústav nepůjčí, a jsou tak nahnáni do náručí lichvářů,“ upozornila Tesařová.

Podle ní jsou jen v Brně desítky případů lidí, kteří by nutně potřebovali pomoc. Jedná se o seniory, kterým děti zastavily dům či byt, a oni teď musí splácet, prarodičce starající se o vnoučata, o které jejich rodiče, často alkoholici, nemají zájem.

„Hodně takových lidí bydlí v bytech soukromých nájemců. Když se zpozdí s nájmem, přijdou o střechu nad hlavou a pak už se jen velmi těžko dostávají z nastalé situace,“ dodala Tesařová.

„Sice se pořád mluví o omezování poskytování sociálních dávek kvůli jejich zneužívání, ale snaha řešit takové věci plošně znamená, že se s tím vždycky svezou i nevinní lidé,“ přidala Hašová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám