Hlavní obsah

Hladiny řek stouply, v Lenoře stav ohrožení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Poměrně vydatný déšť způsobil v noci na úterý nárůst hladin českých řek. Až ke stupni ohrožení v noci vystoupala Vltava v Lenoře, kde se nahromadily ledové kry, nyní však už hladina klesá. Třetí stupeň platil ráno i na Svratce v Dalečíně na Žďársku. Stejně jako na řadě dalších míst tam řeku zahradila ledová bariéra. Situace by se už neměla zhoršovat.

Foto: Marian Hochel

Z vernisáže výstavy Třináctá komnata Napoleonova

Článek

Na Vydře na Modravě na Klatovsku, na celém horním toku Otavy a na Nežárce v Lásenici na Jindřichohradecku překročily průtoky hranici prvního stupně povodňové aktivity.

Podle Tomáše Vlasáka z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu napršelo přes noc v regionu od deseti do 20 milimetrů srážek. Nejvíce naměřili v Prášilech na Šumavě - 33 milimetrů. Déšť a tající sníh zvedl hladinu všech zdejších řek. Největší nárůst zaznamenali meteorologové na šumavských řekách a na Nežárce.

Ledová bariéra pravděpodobně zahradila koryto Vltavy v Lenoře na Prachaticku. Voda zde v noci vystoupala až na třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. Podle dispečerů Povodí Vltavy se na místo chystá hlídka, která by měla ověřit aktuální situaci. Přístroje ale už zaznamenaly pokles hladiny k prvnímu stupni povodňové aktivity. Žádné další hlášení o hromadících se ledech zatím vodohospodáři nezaznamenali.

Stupeň bdělosti i ve východních Čechách

Bdělost vyhlásili vodohospodáři také na několika řekách v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. První stupeň platí na řece Doubravě ve Žlebech, Novohradce v Uhřeticích, Cidlině v Novém Bydžově a na Horní Doubravě v obci Bílek. Řekl to vedoucí dispečinku Povodí Labe Karel Dostál.

"Těžko odhadovat další vývoj, záleží na množství srážek, které dnes na východě Čech spadnou. Předpokládáme na řekách setrvalý stav, případně mírný vzestup," uvedl. Vzestup hladin v kraji způsobilo prudké oteplení a následné tání sněhu na horských svazích. Například hladina řeky Cidliny stoupla od pondělního rána do dneška o 70 centimetrů a dnes ráno tak přesahovala 170 centimetrů.

Dnes přestane podle Dostála platit třetí povodňový stupeň na Divoké Orlici u obce Záměl na Rychnovsku, kde se v pondělí odpoledne nahromadily ledové kry a voda zatopila několik sklepů. "Bylo to poměrně dramatické," uvedl Dostál. Bagrům se však podle něj večer podařilo koryto řeky uvolnit a ledová tříšť odplula dál po řece ke Kostelci na Orlicí. Zde se sice částečně zastavila, ale žádné nebezpečí tam nehrozí.

Reklama

Související témata:

Související články

Oteplení způsobilo oblevu, hrozí povodně

Třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení, platí od pondělního odpoledne na Divoké Orlici u obce Záměl na Rychnovsku. V korytě řeky se totiž...

Výběr článků

Načítám