Hlavní obsah

Oteplení způsobilo oblevu, hrozí povodně

Právo, Novinky, ČTK, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení, platí od pondělního odpoledne na Divoké Orlici u obce Záměl na Rychnovsku. V korytě řeky se totiž nahromadilo několik set metrů ledových ker a stoupající hladina ohrožuje několik domů. Potvrdila to starostka obce Marie Trejtnarová.

Foto: Josef Zajíc

Nádvoří Slezskoostravského hradu 18.5.2014:

Článek

"Těžká mechanizace již začala z břehu narušovat ledový nápěch, aby uvolnila koryto řeky, a voda, která již zatopila několik sklepů, mohla odtékat," řekla starostka.

Led podle informací Povodí Labe vytvořil zátarasy na toku Divoké Orlice také u Klášterce nad Orlicí a Žamberka, kde však nepůsobí žádné větší problémy a vodohospodáři situaci pouze sledují.

Také vodohospodáři v povodí Vltavy průběžně monitorují stav hladin rozmrzajících řek, aby zabránili případnému hromadění ledu a lokálním záplavám. Vltava a Berounka roztávají bez problémů, s ledem se pracovníci povodí ale potýkají na Sázavě.

Zejména na jihu země hrozí podle meteorologů v úterý záplavy, protože k vodě z odtávajícího sněhu a ledu se zřejmě přidá déšť.

Tento týden až 15 stupňů

Tento týden by na jihu republiky mělo být až 15 stupňů tepla. Únor má pak být srážkově průměrný a teplotně nadprůměrný. "Neznamená to ale, že zima už skončila. Naopak v závěru února se opět přihlásí a po tomto teplém týdnu se začne ochlazovat," řekl Právu v pondělí Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Uvedl, že v neděli na některých místech republiky rtuť teploměru vystoupila až na 12 stupňů a v příštích dnech můžeme očekávat, že teplé počasí ještě zesílí. "Sníh v nižších polohách už zmizel, ale počítáme, že ho i na horách ubude, protože i tam bude teplo a navíc se objeví i dešťové přeháňky," řekl Seifert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám