Hlavní obsah

Herec Hanák vyzývá Fischera: Najděte v sobě slušnost a nekandidujte

Právo, Novinky, val, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Populární herec Tomáš Hanák zveřejnil ve středu video adresované prezidentskému kandidátovi Janu Fischerovi. Na zhruba 40vteřinovém záznamu apeluje na Fischera, aby stáhnul svou kandidaturu. Vadí mu totiž jeho komunistická minulost. „Není hanba se mýlit, hanba je nevyvodit z toho důsledky,“ vzkázal Hanák v krátkém spotu. Podle Fischera kampaň nahrává Miloši Zemanovi a jeho "nečistým praktikám".

Tomáš Hanák vyzývá Jana Fischera, aby nekandidoval na prezidenta

 
Článek

Prezidentský kandidát Jan Fischer, jemuž předvolební průzkumy věští minimálně postup do druhého kola lednových voleb, byl v letech 1980 až 1989 řadovým členem KSČ. Podle svých slov se tím Fischer nikdy netajil, v jeho biografii na stránkách Českého statistického úřadu, kde léta pracoval, ale tato informace chyběla.

„Vážený pane Fischere, je 23 let od pádu komunismu. Mně nejde o to zkoumat, co a jak jste dělal v KSČ. Chci vás jen požádat, abyste jako způsobný člověk v sobě zkusil najít dostatek slušnosti a coby bývalý dlouholetý člen komunistické strany nekandidoval na prezidenta naší republiky,“ obrátil se na Fischera Tomáš Hanák v klipu, který zveřejnil ve středu.

Fischer: Pomáháte na Hrad Šloufovi

Fischer kampaň svých odpůrců respektuje. Zároveň se ale ve svém vyjádření pro Novinky podivil, ze tažení není zaměřeno na vazby jeho konkurenta Miloše Zemana, který byl členem komunistické strany v letech 1968 až 1970. Právě jemu podle Fischera kampaň nahrává.

"Každý se může zapojit do kampaně, jak se mu líbí, zvolili tento způsob a já jejich nesouhlasný názor respektuji. Divím se ale, že autorům výzvy nevadí, že tím pomáhají na Hrad Šloufovi, Zbytkovi, aféře Bamberk, akci Olovo, kauze D47 a dalším synonymům nečistých praktik. Slíbil jsem lidem, že změním českou politiku. S tímto programem jdu do voleb a občanů sami rozhodnou," sdělil ve středu večer Fischer Novinkám.

Fischer byl členem KSČ v letech 1980 až 1989. V této souvislosti již dříve řekl, že vstup do strany byl ústupkem minulému režimu, kterého dodnes lituje. Současný Fischerův vztah ke komunistům je velmi rezervovaný. Opakovaně se nechal slyšet, že by jako prezident nejmenoval vládu složenou z členů KSČM.

Právě komunistická minulost je jedním z hlavních argumentů Fischerových kritiků. Svou nevoli s Fischerovou volbou vyjadřují někteří z nich například vzkazy u halířových příspěvků na transparentním účtu Jana Fischera.

[celá zpráva]

Nedávno se také objevily billboardy, na nichž vedle Fischerovy fotografie  stojí heslo: "Ti nejschopnější byli v KSČ". [celá zpráva]

První kolo historicky první přímé volby prezidenta České republiky by se mělo konat o druhém lednovém víkendu, druhé kolo o dva týdny později. Ve hře je ale i případné odložení volby, neboť se jeden z kandidátů, Tomio Okamura, obrátil na Ústavní soud se stížností na průběh volby.

Anketa

Vadí vám Fischerovo členství v někdejší KSČ?
Ano
70,1 %
Ne
29,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 86922 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám