Hlavní obsah

Hejtman ocenil průvodčího, který ubrzdil lanovku na Ještědu

Třináct lidí, včetně dětí, mu vděčí za rozvahu a duchapřítomnost, kterou projevil v kritický okamžik. Průvodčí Českých drah Radek Kysela, který měl na starosti jednu ze dvou kabin lanovky na Ještědu v osudnou neděli 31. října, totiž v pravý čas zatáhl za brzdu.

Foto: Michael Polák, Právo

Průvodčí Radek Kysela dokázal před necelými dvěma týdny ubrzdit kabinu lanovky na Ještědu, v níž kromě něj cestovalo dalších 13 lidí, mezi nimi i děti.

Článek

Ve chvíli, kdy se přetrhlo tažné lano v horní části lanovky a protijedoucí kabina se zřítila k zemi, zatáhl Kysela ve spodní kabině lanovky za brzdu.

Kabina ještě setrvačností ujela 105 metrů směrem ke spodní stanici lanovky, než se zcela zastavila. I po okamžicích hrůzy se průvodčí zachoval příkladně, pomáhal s evakuací a kabinu lanovky opustil až jako poslední.

V Liberci spadla lanovka na Ještěd. Na místě zasahuje záchrankaVideo: Čtenářka Novinek Pavlína, Novinky

Havárie na Ještědu tak měla pouze jedinou oběť, šestatřicetiletého Kyselova kolegu, který sám cestoval v kabině, jež se zřítila k zemi.

Foto: Michael Polák, Právo

Průvodčí Radek Kysela dokázal před necelými dvěma týdny ubrzdit kabinu lanovky na Ještědu, v níž kromě něj cestovalo dalších 13 lidí, mezi nimi i děti.

Radka Kyselu za jeho čin ve čtvrtek ocenil medailí IZS I. stupně hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) a obdobné ocenění mu udělil i šéf libereckých profesionálních hasičů.

Zkontrolujte lana a pošlete termíny oprav, vyzval úřad vlekaře po tragédii na Ještědu

Krimi

„Ve chvíli, kdy šlo o lidské životy, se zachoval tak, jak se zachovat měl. Prokázal i rozhodnost, protože jeho zaváhání by možná znamenalo ještě větší tragédii, než ke které tam došlo,“ řekl o průvodčím hejtman Půta.

„V situaci, kdy se stane něco, co nepředpokládáte, že by se mohlo stát, a přetržení lana na lanovce je mimořádná událost, tak ukázal, že je člověkem na svém místě. A vděk, který medailí projevujeme, alespoň trochu kompenzuje okamžiky, které v lanovce prožil,“ dodal.

Odstraňování spadlé lanovky pod JeštědemVideo: Michael Polák, Právo

Sám Kysela o svém činu s novináři mluvit nechtěl. Už v pátek ho ocení také generální ředitel Českých drah Ivan Bednařík, který přijede osobně poděkovat na Ještěd.

Mohla to být teoreticky i sabotáž, říká o havárii na Ještědu šéf asociace lanovek

Domácí

Vyšetřování havárie lanovky nadále pokračuje. Lanovka je mimo provoz a zřejmě to tak zůstane několik měsíců.

„Je potřeba počkat na výsledky vyšetřování. Očekávám, že dostaneme nějaké vysvětlení a že budou nápravná opatření, aby lidé, kteří lanovku používají, znovu získali jistotu, že ji mohou využívat,“ doufá Martin Půta.

Reklama

Výběr článků

Načítám