Hlavní obsah

Heger přiznal pochybení se schvalováním endoprotéz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Londýn

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP09) přiznal, že jsou v ČR špatně nastavená pravidla pro schvalování zdravotnického materiálu včetně endoprotéz. Reagoval tak na zjištění britského listu Daily Telegraph, že dvě české zkušebny byly ochotny přijmout k atestu nepovolené protézy. Zjištění vyvolalo tvrdé výtky britského ministra zdravotnictví Jeremyho Hunta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Článek

Leoš Heger (TOP 09) sdělil ve středu televizi FTV Prima, že v ČR jsou špatně nastavená pravidla: „Ta směrnice nevyžaduje, aby se provádělo dlouhodobé sledování a aby třeba životnost výrobků byla testována v nějakém období desetiletí nebo aby byly sledovány už publikace, které jsou získány jinde.“

Heger už nevysvětlil, proč to řeší až po výtkách Britů.

Novinkám.cz na dotaz ohledně sporného schvalování endoprotéz kyčelního kloubu, o němž informoval britský list Daily Telegraph, ministerstvo neodpovědělo, i když dotaz byl podán už v úterý a označen jako urgentní.

Chtěli schválit zakázaný kloub

Investigativní novináři listu Daily Telegraph a časopisu British Medical Journal se vydávali za zástupce čínské firmy a pokoušeli se získat certifikát na kopii zakázané endoprotézy ASR XL Acetabular System, která byla nejprve zakázána v USA a letos i v EU, neboť se kov dotýká kovu a oddrolují z něj miniaturní části. [celá zpráva]

Dvě české firmy byly ochotny kloub k certifikaci přijmout, a zlínský Institut pro testování a certifikaci dokonce uvedl, že upřednostňuje zájmy výrobců nad zájmy pacientů. [celá zpráva]

Na to zareagoval britský ministr zdravotnictví Hunt slovy: „Jako mnoho lidí jsem byl šokován a zděšen, že regulátor v Evropě řekl, že je na straně výrobců při vydávání certifikátů na produkty, jako jsou umělé kyčelní klouby, které mohou užívat britští pacienti.“ Certifikát získaný v jedné zemi EU je automaticky platný v celé unii.

České společnosti se brání

Obě české firmy, které britští novináři oslovili, se proti článku ohradily. Generální ředitel ITC Radomír Čevelík řekl, že jeho společnost „nemůže bezdůvodně posouzení výrobku odmítat, anebo bez jakéhokoli řádného posouzení výrobku tvrdit, že je daný výrobek nevyhovující“. Dodal, že vyjádření pracovníků ohledně toho, že upřednostňují výrobce nad pacienty, lze vnímat v této souvislosti a nelze je považovat za ochotu vydat kladný posudek na výrobek, který ohrožuje zdraví pacientů.

Asistentka ředitele brněnského Strojírenského zkušebního ústavu ETI/Szutest Gabriela Jánská řekla Právu: „Nařčení, která se objevila v britském tisku, v současnosti prověřujeme. Oficiální stanovisko a případné další kroky k nim oznámíme prostřednictvím statutárních zástupců firmy a zveřejníme příští týden.“

Britský list ale upozornil, že v EU je několik desítek soukromých firem poskytujících osvědčení, které spolu vedou konkurenční boj.

Reklama

Výběr článků

Načítám