Hlavní obsah

Havlovi na delší dovolené

– PRAHA

Na "delší dovolenou" odjel tento týden exprezident Václav Havel s manželkou Dagmar. Právu to řekl informovaný zdroj, který nechce být citován.

Článek

Podle dalšího zjištění pár odletěl s několika mezipřistáními do Dominikánské republiky a údajně není vyloučena zastávka v USA. Právě tamní Kongres má příští týden hlasovat, zda vydá rezoluci, v níž Havla uctí.

Rezoluci navrhl kongresman Kind

Návrh podal kongresman Ron Kind, jenž byl na konci osmdesátých let v tehdejším Československu na zakázaném koncertu, kde se osobně s Havlem setkal.

Rezoluce zdůrazňuje, že pod Havlovým  vedením se Praha stala váženým členem mezinárodního společenství, vstoupila do NATO, převzala pozici ekonomického premianta východní Evropy. Text jej oceňuje i jako bojovníka za demokracii, dramatika, esejistu.

Kind je členem Sněmovny reprezentantů za demokraty ze státu Wisconsin.

Havlův program pečlivě střežen

Havel nedávno řekl, že hodlá nyní především odpočívat a netajil se, že by rád pobýval nějaký čas v teplých krajinách.

Informace o soukromém programu exprezidenta jsou těžko dostupné. I v Havlově kanceláři, kterou spravuje tajemník Jakub Hladík, se ozývá záznamník. Tajemník navíc dal najevo, že o soukromí muže, pro kterého pracuje, veřejně informovat nebude.

Podnětem k dotazům na exprezidentův pobyt byla informace Práva ze švýcarské Ženevy, že se tam Havlovi zdržovali ve čtvrtek.

Pohyb po světě mají oba manželé usnadněn tím, že se stali držiteli čestných diplomatických pasů. Minulý týden je převzali z rukou ministra zahraničí Cyrila Svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám