Hlavní obsah

Devítiletá školačka vybrala tisíce na pomoc Ukrajině

Nejen dospělých, ale i dětí v Česku se dotýká válečný konflikt na Ukrajině. Utrpení Ukrajinců prchajících před válkou zasáhlo také devítiletou Adélu Pavlátovou z Pavlova na Kladensku.

Foto: Foto archiv rodiny

Adéla (vpravo) s kamarádkou Verčou u stolu s dárky.

Článek

A protože je zvyklá pomáhat, hned s kamarádkami zorganizovala akci, kdy v místní hospůdce prodala vlastnoruční výrobky a vybrala přes sedm tisíc korun.

Napadlo mě, že bych něco vyrobila, takže jsem udělala sovičku, kytku a klauna
Adéla

„Dívali jsme se, co se na Ukrajině vlastně děje, moji rodiče z toho byli úplně vystrašení a mě napadlo, že by se dala udělat nějaká pomoc. A pak mě napadlo, že bych něco vyrobila, takže jsem udělala sovičku, kytku a taky klauna a další věci. Pomáhaly mi s tím moje kamarádky Týnka a Verča,“ řekla Právu Adéla.

Nechci sedět s rukama v klíně, říká dobrovolnice

Válka na Ukrajině

Se svými rukodělnými výrobky pak tato tři děvčata vyrazila do místní hospůdky. „S kamarádkou jsme přijely domů, vzaly jsme ty věci a s panem hospodským jsme se domluvily, že nám dá jeden stůl v pátek večer, to totiž na malé vesnici přijde nejvíc lidí,“ vysvětlila Adéla reportérovi Práva, překvapenému neobyčejnou znalostí místních poměrů.

„Tohle nás dostalo“

Adélini rodiče samozřejmě nezůstali stranou a dceru, která čas dělí mezi školu, závodění na čtyřkolkách, gymnastiku, klavír či jízdu na koni, okamžitě podpořili.

„Přišlo nám to jako skvělý nápad, bylo to velmi dojemné. Víme, že je šikovná, ale tohle nás dostalo,“ neskrýval pohnutí otec Tomáš Pavlát.

Na zbraně pro Ukrajinu již lidé poslali 316 milionů korun

Domácí

Stranou nezůstal ani hospodský, který nečekanou akci zpropagoval, a tak se stalo, že v pátek večer dorazili do jeho podniku nejen místní, kteří jinak na pivo nezajdou, ale i lidé z okolních vesnic.

„Každý mohl zaplatit, kolik chtěl“

„Neměli jsme žádné cenovky, každý mohl zaplatit, kolik chtěl. A prodali jsme všechno!“ zářila spokojeností Adéla.

V zavařovací sklenici na konci večera bylo přes sedm tisíc korun.

„Přes víkend jsme pak zjišťovali, které humanitární organizaci to poslat, aby se k potřebným lidem dostalo skutečně sto procent té částky,“ dodal hrdý otec.

Reklama

Výběr článků

Načítám