Hlavní obsah

Hasiči ve Studénce zachránili život parkurovému koni. Spadl do polní strouhy

Právo, den

Stačilo málo a vysloužilý parkurový kůň mohl v sobotu na Novojičínsku uhynout v odvodňovací strouze, která svádí vodu z polí. Život zvířeti zachránili hasiči, kteří vystresovanou klisnu vytáhli pomocí vyprošťovacího speciálu Tatra. O události informoval mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Foto: HZS MSK

Hasiči zapadlou klisnu vytáhli pomocí vyprošťovacího automobilu.

Článek

V sobotu se na tísňové lince hasičů ozvala úpěnlivá prosba o pomoc. Byl to majitel koně, jehož zvíře v polích v Nové Horce u Studénky zapadlo až po břicho do odvodňovací strouhy a nemohlo ven.

„Vzhledem k tomu, že kůň vážil přes 600 kilogramů, bylo hasičům jasné, že to bez jeřábu, nebo hydraulické ruky vyprošťovacího automobilu nepůjde. Museli jednat rychle, hrozilo totiž podchlazení koně a jeho následná smrt,“ popisoval mluvčí hasičů. Nehoda se stala bývalému parkurovému koni, který odešel po poškození vazů do koňské penze.

Foto: HZS MSK

Kůň zapadl do polní odvodňovací strouhy.

Než k zapadlému koni dorazil vyprošťovací vůz, snažili se ho hasiči přidržovat, aby se neponořil hlouběji do vody. „Podvlékání popruhů pro vyzvednutí zvířete nebylo bez problémů, protože vystresovaná klisna s kvalitními kopyty sebou začala nepříjemně cukat. I když ji uklidňovali majitelé,“ líčil mluvčí.

Vše se nakonec podařilo bez zranění hasičů a klisna byla během 20 minut vyzvednuta na suchou a pevnou zem. Ještě pět minut ji museli zachránci „rozcházet“, protože měla problémy s udržením rovnováhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám