Hlavní obsah

Hasiči v noci uchránili další obce před požárem

– Hřensko • Aktualizováno

I v noci na středu dál bojovali hasiči s požárem v Národním parku České Švýcarsko. Za tmy se soustředili na malá ohniska ve skalách nad Hřenskem. Oheň se jim daří udržovat dostatečně daleko od obce Janov, jejíž obyvatelé se zatím nemuseli evakuovat.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Výhled z Mariiny vyhlídky u Jetřichovic na požár v Národním parku České Švýcarsko.

Článek

„Stále likvidujeme požár na ploše pět krát dva kilometry,“ uvedli na Twitteru hasiči Ústeckého kraje s tím, že se soustřeďují na ochranu evakuovaných obcí před požárem. Nyní se hasí především na pravém svahu řeky Kamenice.

Ještě večer byla nařízena evakuace obce Vysoká Lípa. Ani tu zatím požár nezasáhl.

V noci zasahovali hasiči z Pardubického kraje, kteří dorazili večer a pomáhali s ochranou Kamenické Stráně. Naopak vyčerpaní královéhradečtí hasiči svůj zásah přerušili po 21. hodině.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Lidé sledují z Mariiny vyhlídky u Jetřichovic požár v Národním parku České Švýcarsko.

Zásah u požáru v úterý večer přerušily i vrtulníky, k nimž se už v úterý odpoledne připojil jeden polský. Za tmy létat nemohly. Ve středu bude nasazen vrtulník ze Slovenska a rozhodne se, zda budou povolána letadla z Itálie. Ta unesou až 6000 litrů vody. Nemohla by ji ale nabírat z blízkého Labe, jako to činí vrtulníky, ale pravděpodobně z ústeckého jezera Milada, řekl Radiožurnálu mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf.

Vrtulníky nasadila i německá armáda, protože požár hoří i  na německé straně hranic.

Foto: Kahnert Sebastian, ČTK

Němečtí vojáci s vrtulníky UH-60 Blackhawk pomáhají s likvidací požáru na německé straně parku. Na záběru se připravují k zásahu.

Ráno by hasiče mělo posílit sedm dalších z Ostravy, odkud vyslali jeden kontejner s čerpadlem Somati a jeden se třemi kilometry hadic.

V Českém Švýcarsku hoří od neděle. Správa národního parku dnes rozhodne, zda návštěvníkům zakáže vstup do celého parku, zatím jsou uzavřené vybrané turistické cesty. Hejtman Jan Schiller (ANO) v úterý v České televizi řekl, že Ústecký kraj dnes vyhlásí zákaz vstupu do lesů na svém území.

Reklama

Související články

Vojenští piloti se točí stokrát za den

Hasičům s obřím požárem v Českém Švýcarsku pomáhají už od neděle také dvě posádky s vrtulníky W-3A Sokol s bambi vaky z vojenské základny v Praze-Kbelích....

Výběr článků

Načítám