Hlavní obsah

Handicapovaní demonstrovali v Praze a Brně proti sociální reformě

– Praha, Brno
Právo, Novinky, ČTK, Petr Kozelka

Handicapovaní lidé v úterý v Praze a Brně demonstrovali proti návrhu sociální reformy, kterou připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Demonstrace organizovala Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP), které vadí, že reforma spíše než pomoci postiženým ušetří peníze státnímu rozpočtu.

Článek

Šéf rady Václav Krása návrhy označil za "faktickou destrukci" podpor pro postižené a seniory. Rada nesouhlasí třeba s plánovanými změnami v posuzování toho, jak je člověk na pomoci závislý. To je totiž podstatné při rozhodování o poskytnutí příspěvku na péči a o jeho výši.

Foto: Milan Malíček, Právo

Za tyto peníze od státu si mají potřební zaplatit vhodné opatrování. Dosud lékaři posuzovali několik desítek kritérií, nově by to mělo být jen deset oblastí. Podle rady by tak někteří lidé mohli o příspěvek přijít.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek s jednou z demonstrujících

Další výhrady se týkají změn ve způsobu vyplácení příspěvků či příspěvku na nákup vozidla nebo spoluúčasti při pořizování kompenzačních pomůcek. Rada se staví také proti navrhovaným změnám v systému dotací, které by měly mít nově na starosti kraje.

Problémů se rýsuje celá řada

"Všechno, co nám od roku 1989 dali, nám teď postupně berou, jednu dávku za druhou. A teď nám chtějí vzít všechno. Od malička jsme postižení, jsme na tom s věkem čím dál hůř. Nemůžeme k tomu pořád mlčet, lidi na vozíčkách, kteří se nikam nedostanou, jsou nejlépe napadnutelní, jak se totiž mohou bránit? Politici si asi neuvědomí, že jsou také postižitelní osudem a může se jim stát něco, po čem budou nadosmrti ležet jen na posteli. Proč berou těm nejslabším? Pořád jsme lidi a ne zvířata, aby nás někam odstranili,“ nebrala si na brněnském setkání servítky vozíčkářka Marie Dolečková.

Další z postižených, slepý muž, který na demonstraci dorazil se svým vodícím psem, upozornil, že pokud budou odstraněny dosavadní průkazky, dopravci už nebudou povinni brát slepecké psy do autobusů.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nálada mezi demonstrujícími byla bojovná, škrty jsou podle nich likvidační

„Společnosti, které normálně zvířata nevozí, už nám nepřepraví ani chlup. Chystá se až dvacetiprocentní spoluúčast na nákup kompenzačních pomůcek, což je třeba u vodícího psa až 40 tisíc korun. Na to přece většina lidí vůbec nemá. A já jsem mohl přijít na toto shromáždění jen proto, že mám vodícího psa,“ burcoval muž.

Problém mají lidé se zdravotním postižením i při hledání práce, i když většina z nich by pracovat chtěla. Narážejí ale na neochotu, protože hodně zaměstnavatelů dá přednost „zdravému“ člověku před jeho handicapovaným kolegou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Demonstranti si přinesli řadu transparentů

„Chceme pracovat, ale mnohdy to jde jen za státní dotace. A teď to bude ještě horší, protože se připravuje snížení příspěvku, díky kterému zaměstnavatelé ještě nějaké postižené vůbec zaměstnávají. A to ani nemluvím o tom, že nikdo nezohlední při ohodnocení práce naše dosažené vzdělání,“ posteskla si Lenka Jiřičná za souhlasného potlesku přihlížejících.

Reklama

Výběr článků

Načítám