Hlavní obsah

Hamáček v čele ČSSD? Cesta do vlády, hodnotí volbu politici

Právo, jim
Aktualizováno

Zvolení Jana Hamáčka do čela ČSSD otevře prostor pro jednání soc. dem. o vládě s Andrejem Babišem (ANO), ale i s komunisty. Alespoň to předpokládá šéf KSČM Vojtěch Filip. Na vyjednávání se těší i šéf ANO Andrej Babiš. Zejména si pochvaloval, že ve vysokých funkcích skončil Milan Chovanec (ČSSD). Představitelé ostatních stran hlavně gratulovali.

Foto: Právo

Sjezd ČSSD v Hradci Králové

Článek

Andrej Babiš (ANO) se už chystá na jednání o vládě. „Přeji mu hodně sil při řešení krize, ve které se ČSSD díky panu Sobotkovi a Chovancovi ocitla. Doufám, že tu slíbenou energii přenese i do konstruktivního jednání o budoucí vládě,“ napsal Právu a navezl se do Milana Chovance, který neuspěl ve volbě a přišel o post statutárního místopředsedy. [celá zpráva]

„Delegáti ČSSD zároveň dnes vystavili jasný účet Milanu Chovancovi. Evidentně už měli jeho brutální politiky, jako byla třeba reorganizace policie, plné zuby. Myslím, že ČSSD se bez takového člověka může vrátit mezi strany s určitou politickou kulturou,” napsal předseda vlády v demisi.

KSČM vidí v Hamáčkovi spojence

Filip ocenil volbu Hamáčka, protože je prý názorům KSČM blízký. „Jan Hamáček má přece jen blíže k názorům, které prosazuje KSČM, představuje racionálnější křídlo soc. dem. Jsem rád, že najdeme spojence na prosazování potřeb občanů ČR,“ řekl Právu Filip.

Jedním z takových návrhů by podle něj mohla být například předloha KSČM na zavedení sektorové daně, kterou už strana projednávala s hnutím ANO. „Doufám, že budeme moci spolupracovat i nadále a že bude možné společně s ANO udělat něco pro občany ČR,“ dodal.

Nyní už je podle něj jen otázkou, zda bude soc. dem. pod Hamáčkovým vedením „trvat na svém stanovisku, že nebudou respektovat presumpci neviny“. Narážel tak na neochotu ČSSD jít do vlády s trestně stíhaným premiérem Andrejem Babišem.

Pořád jim chybí vize, míní Bartoš

Podle lídra Pirátů Ivana Bartoše bude Hamáček i celá jeho strana potřebovat hodně štěstí. „Dle mého názoru ani jeden z postoupivších finalistů nepředstavil vizi, která by posunula soc. dem. směrem z okraje propasti, na kterém se nachází,“ sdělil Právu.

„Pan předseda Hamáček pak hned v prvních reakcích po volbě zmírnil svou původní předvolební rétoriku směrem k vládě Andreje Babiše. Se zájmem očekávám, jaký bude následující vývoj,“ uvedl Bartoš. Dodal, že je ochoten se bavit s ČSSD o legislativě, ale do vlády jeho strana prý nepůjde.

Okamura očekávává soc. dem. rebelie 

Předseda SPD Tomio Okamura si ale nemyslí, že by se s Hamáčkem v čele vyjednávalo o moc snáze.

„Jan Hamáček to bude mít velice těžké a v žádném případě obrovské vnitřní rozpory v ČSSD nezahladí. I po této volbě nemůže ČSSD garantovat 15 hlasů pro podporu Babišově vládě. Jsou tam poslanci, kteří budou mít velký problém zvednout ruku pro podporu jakékoli vlády s Andrejem Babišem. Je to Sobotka a Chovanec. Jestli se situace nezklidní, tak mají další dva poslanci tendenci opustit poslanecký klub ČSSD,“ řekl Právu.

Podle něj se nedá na vládu o 104 poslancích spoléhat.

Pospíšil: Míří do vlády Zeman-Babiš

Také podle šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila sjezd ČSSD ukázal, že strana míří k vládnímu angažmá. „Nejen zvolení nového předsedy ČSSD Jana Hamáčka, ale i složení finálové dvojice potvrzuje, že ČSSD jednoznačně míří do vlády dua Zeman-Babiš,“ uvedl na Twitteru.

Připomněl, že Hamáček ještě před sjezdem zpochybňoval bojkot Babiše coby premiéra. „Vidím velký posun směrem k vládě ANO a ČSSD podporované zřejmě komunisty a okamurovci,“ řekl v ČT Pospíšil.

S gratulací přispěchal předseda ODS Petr Fiala. „Blahopřeji Janu Hamáčkovi ke zvolení předsedou ČSSD. Přeji mu, aby si sociální demokracie pod jeho vedením byla vědoma své demokratické tradice a přispívala k respektování ducha ústavy a kvalitě parlamentní demokracie v naši zemi,“ sdělil na Twitteru.

S okamurovci a komunisty v zádech 

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek očekává „férové a korektní soupeření i spolupráci, tam, kde to programově a hodnotově je možné“.

„Důležité je, jestli sjezd zaváže stranu nějakými usneseními, které může být i to, že nevadí trestní stíhání premiéra a pozitivní lustrace,“ řekl v ČT Bělobrádek.

„Teď bude hodně záležet na tom, jak bude Andrej Babiš v jednáních úspěšný, a to s Okamurou a komunisty v zádech,“ řekl Bělobrádek. Podle něj koaličním partnerům, jako může být ČSSD, hrozí, že když se jim nebude něco líbit, prohlasuje si Babiš cokoliv s „hlasovací mašinou“ SPD a KSČM.

Na Twitteru blahopřál i šéf STAN Petr Gazdík. „Gratuluji Janu Hamáčkovi ke zvolení předsedou ČSSD. Přebírá stranu v těžké době a já doufám, že se mu podaří ji spojit, ne rozdělit. Těším se na spolupráci,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám