Hlavní obsah

Hamáček sní o summitu Biden–Putin v Praze

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schůzka amerického prezidenta Joea Bidena, který vyzval k setkání ruskou hlavu státu Vladimira Putina, by se možná mohla uskutečnit v Praze. Ministr vnitra a nově i zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) pověřil českého velvyslance v USA Hynka Kmoníčka, aby českou metropoli nabídl americké exekutivě za místo setkání.

Foto: ČSSD, ČTK

Ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

„Zareagoval jsem na oznámení prezidenta Bidena, který vyzval k osobní schůzce s prezidentem Putinem na území třetího státu. Pověřil jsem naše velvyslance ve Washingtonu a Moskvě, aby nabídli jako možné místo setkání Prahu a navázali tím na summit (Barack) Obama–(Dmitrij) Medvěděv,” napsal na Twitteru.

Americký a ruský prezident se v Praze setkali v roce 2010 a podepsali novou dohodu o jaderném odzbrojení, která nahradila předchozí smlouvu START, která skončila. Tehdy je hostil Václav Klaus.

Biden volal Putinovi. Navrhl mu setkání

Amerika

Biden navrhl Putinovi schůzku na neutrální půdě s tím, že by se mohla uskutečnit v následujících měsících.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Přelomovou smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu podepsali v roce 1987 v Bílém domě americký prezident Ronald Reagan a jeho sovětský protějšek Michail Gorbačov.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zleva Dmitrij Medvěděv, Václav Klaus a Barack Obama v zahradách Pražského hradu

Reklama

Výběr článků

Načítám