Hlavní obsah

Hamáček se Zimolou vyrazí za Zemanem, ale až po komunistech a Okamurovi

Příští týden v úterý by se měl prezident Miloš Zeman setkat na zámku v Lánech s novým předsedou sociální demokracie Janem Hamáčkem a prvním místopředsedou Jiřím Zimolou. Uvedl to mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Schůzce budou předcházet Zemanova jednání se šéfem komunistů Vojtěchem Filipem a s lídrem SPD Tomiem Okamurou, která jsou naplánována na tuto středu.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Jiří Zimola a předseda strany Jan Hamáček (vpravo)

Článek

Hamáček se Zimolou byli zvoleni do čela strany na nedělním stranickém sjezdu v Hradci Králové. Hamáček dal vzápětí najevo, že by rád s hlavou státu udržoval co nejkorektnější vztahy a že by se s ní rád brzy setkal. Schůzku nevyloučil ani Zeman, který s částí vedení sociální demokracie ještě nedávno vedl otevřený boj.

Tématem debaty bude podle všeho zejména situace kolem vlekoucího se sestavování kabinetu.

Zeman při sestavování nové vlády pomáhá premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO), kterého již pověřil vytvořením nového kabinetu a dal mu nespecifikovaný čas na jeho složení.

Foto: Právo

Miloš Zeman vystoupil na sjezdu ČSSD v Hradci Králové

Zatímco v minulosti prezident preferoval vládu tvořenou zástupci vítězného hnutí ANO a sociální demokracie za podpory KSČM, nyní se přiklání k tomu, aby ANO vytvořilo jednobarevnou vládu, která by se opírala o hlasy dalších stran. ČSSD doporučil, aby nepožadovala ve vládě posty ministrů, ale jen náměstků.

Ochotu k toleranci vlády za určitých okolností v minulosti vyjádřili předsedové KSČM Vojtěch Filip i SPD Tomio Okamura. Oba si na středu domluvili na Pražském hradě u Zemana audienci.

„O setkání požádali páni předsedové, tudíž vyčkáme, s jakými tématy přijdou,” řekl Ovčáček ohledně témat schůzky. „Jistě se ale bude debatovat o aktuálních otázkách, mezi které bezesporu patří jednání o nové vládě,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám