Hlavní obsah

Hamáček: Pravdivě popíšu, jak to bylo s cestou do Moskvy

Právo, rav

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) bude dnes vypovídat na policii kvůli okolnostem své neuskutečněné cesty do Moskvy. Tu překazilo odhalení v kauze výbuchů ve Vrběticích na Zlínsku z roku 2014, za kterými po­dle tajných služeb stáli agenti ruské vojenské tajné služby GRU.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničních věcí a vnitra Jan Hamáček na sobotní tiskové konferenci

Článek

„Jdu zítra (v úterý) podávat na policii vysvětlení. Je to v té věci, kde policisté zahájili úkony trestního řízení. Dostal jsem předvolání k podání vysvětlení, ale je to v utajeném režimu, takže to dál nemůžu komentovat,“ řekl včera Právu vicepremiér.

Na otázku, čeho přesně by se měla jeho výpověď týkat, odpověděl, že Vrbětic. Chce podle svých slov pravdivě popsat, jak vše kolem jeho ne­uskutečněné cesty do Moskvy bylo. „Je evidentní, že tam k žádnému trestnému činu nedošlo,“ prohlásil už v neděli Hamáček.

Babiš zprostil Hamáčka mlčenlivosti kvůli výpovědi na policii o cestě do Moskvy

Domácí

Případem se od května zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podle jejího ředitele Jiřího Mazánka by mělo být prověřování uzavřeno do půl roku. Jeho podnětem byla informace serveru Seznam Zprávy, že Hamáček chtěl odcestovat v dubnu do Moskvy, aby tam získal ruské vakcíny proti covidu-19 výměnou za informace o vyšetřování výbuchů muničních skladů ve Vrběticích.

Odpovím jim na otázky, které mi položí.
Jan Hamáček, vicepremiér, ČSSD

Krátce před chystanou cestou premiér Andrej Babiš (ANO) a Hamáček zveřejnili, že za výbuchy jsou podle českých bezpečnostních složek odpovědní nejméně dva ruští agenti GRU.

Ministr už podával vysvětlení šestkrát

Hamáček tvrzení o výměně informací o výbuších za vakcíny opakovaně popřel a připomenul, že na server Seznam Zprávy podal žalobu. NCOZ koncem května požádala Sněmovnu, aby jí poskytla záznamy z jednání stálé sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství, které se týkalo kauzy Vrbětice. Prověřování detektivů NCOZ se může týkat i schůzek Hamáčka s čelnými představiteli policie, hasičů, tajných služeb či nyní již bývalým nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem právě v souvislosti s kauzou Vrbětice.

Senátoři odklepli odškodnění za výbuchy ve Vrběticích

Domácí

„To nevím, jestli budu komentovat. Odpovím jim na otázky, které mi položí,“ podotkl Hamáček s tím, že se nebude blíže vyjadřovat ani po skončení své výpovědi. „Je to policejní vyšetřování, navíc v utajeném režimu. Jediný, kdo to může komentovat, je státní zástupce, potažmo policie. Já ale rozhodně nemohu komentovat svou svědeckou výpověď,“ uvedl ministr vnitra.

Doplnil, že vysvětlení už byl v minulosti v pozici ministra podávat „asi šestkrát“. „Ale o tom vy (média) nevíte,“ dodal s úsměvem Hamáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám