Hlavní obsah

Babiš zprostil Hamáčka mlčenlivosti kvůli výpovědi na policii o cestě do Moskvy

Novinky, jas

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyhověl žádosti policistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu a zprostil ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) mlčenlivosti kvůli jeho plánované, leč neuskutečněné cestě do Moskvy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

Informaci přinesl server iRozhlas, jemuž  ji potvrdil Hamáček s tím, že dosud v případu nevypovídal. Policie již naopak mluvila s ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem (ČSSD) a šéfem vojenských zpravodajců Janem Berounem.

Bezpečnostní složky zkusí zjistit, jaký byl účel plánované cesty do Moskvy, respektive zda Hamáček chtěl v Rusku na jaře vyměnit dodávky vakcín Sputnik V za utajení informací o zapojení ruských zpravodajských důstojníků do výbuchů v muničním areálu ve Vrběticích, k nimž došlo v roce 2014. Tuto informaci přinesl server SeznamZprávy.

Ministr tuto interpretaci kategoricky odmítá a tvrdí, že plánovaná návštěva měla poskytnout krytí pro cestu českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňky do ČR.

U Hamáčkovy cesty do Moskvy řeší policie podezření ze dvou trestných činů

Krimi

Detaily ohledně plánované cesty měly zaznít na schůzce, které se vedle Hamáčka zúčastnil i jeho tehdejší náměstek Kulhánek, šéf Vojenského zpravodajství Beroun, bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, policejní prezident Jan Švejdar a ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl.

Hamáček ke „kamufláži”: Možná jsme to měli vymyslet lépe

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám