Hlavní obsah

Hamáček dál odkládá problém Poche, s novým ministrem přijde až po volbách

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

I když šéf ČSSD, vicepremiér a ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček sliboval, že situaci v čele české diplomacie vyřeší přes prázdniny, zůstane v Černínském paláci o něco déle. Plán Hamáčka je podle informací Novinek takový, že s výběrem nového ministra vyčká až po komunálních volbách. Ty se konají 5. a 6. října.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček (vpravo) a europoslanec Miroslav Poche

Článek

„Vypadá to tak, že to necháme po volbách. Ve straně nikdo nechce nějakou krizi v předvolební kampani. Znamenalo by to nominaci nového ministra, a to by rozbouřilo vody,“ řekl Novinkám důvěryhodný zdroj z ČSSD, který si nepřál být jmenován. „Je to pravda, počkáme až po volbách,“ potvrdil další.

„Hamáček čeká na volby a dá tam Landovského. Ale nemůže to udělat, když je (Landovský) lídrem v Praze,“ uvedl zdroj blízký vládě.

Já si naopak přeji, abychom problém s obsazením ministra zahraničních věcí vyřešili co nejdříve, nejlépe zítra. Je to totiž v zájmu jak naší strany, tak i České republiky.
Jiří Zimola

O tom, že na ministerstvu zahraničí usedne Jakub Landovský, který vede kandidátku v Praze a působí jako náměstek na ministerstvu obrany, minulý týden informovalo Právo. Vedení soc. dem. to ale popírá. [celá zpráva]

Zimola: Vyřešme to co nejdříve

Místopředseda soc. dem. Jiří Zimola tvrdí, že o plánu počkat až do října neví. „Jestli existuje, není to plán celé ČSSD, ale jen té pražské,” napsal Novinkám v SMS.

„Já si naopak přeji, abychom problém s obsazením ministra zahraničních věcí vyřešili co nejdříve, nejlépe zítra. Je to totiž v zájmu jak naší strany, tak i České republiky,“ dodal.

Právě v pátek se má v Lidovém domě sejít předsednictvo ČSSD, které se má situací na ministerstvu zahraničí zabývat.

Sám Poche chce, aby se situace rozlouskla už v pátek. „Já bych chtěl, aby se o tom vedla debata. A předsednictvo mě buď potvrdilo, nebo tu nominaci změnilo,” řekl ČTK Poche.

Čekat do voleb není šťastné, míní Foldyna

Místopředseda ČSSD a poslanec Jaroslav Foldyna si myslí, že jméno nového ministra by předsednictvo vůbec nemělo řešit. „To se nikdy nedělo. Je to věcí předsedy a jeho zodpovědnosti. Tu zodpovědnost by měl mít pan Hamáček,“ míní Foldyna.

Je to věcí pana Hamáčka. Jestli si pan předseda myslí, že nám to neuškodí...
Jaroslav Foldyna

Dodal, že vyčkávat až do voleb není šťastné řešení. „Ale jestli si pan předseda myslí, že nám to neuškodí...,“ podotkl.

Další z místopředsedů a pardubický hejtman Martin Netolický si myslí, že ČSSD nic nezdržuje. „Jsem přesvědčený, že by se pan premiér měl zavázat k tomu, že ať už bude nominace jakákoliv, měl by ji donést panu prezidentovi a ten by ho měl jmenovat. Účelový výklad Ústavy se tvoří na Pražském hradě, sociální demokracie nic nezdržuje,” sdělil Novinkám.

Černínský palác vede dočasně sám Hamáček. Soc. dem. na post nominovala europoslance Miroslava Pocheho, toho ale odmítá jmenovat prezident Miloš Zeman. Vyčítá mu mimo jiné jeho údajně odlišný názor na migraci (viz sloupek vpravo).

Hamáček až dosud sliboval, že problém rozlouskne přes léto. „Já jsem řekl, že to vyřešíme přes prázdniny, tak nám dejte čas do konce prázdnin,“ opakoval novinářům. Ještě před pár dny tvrdil, že jediným kandidátem na funkci je Poche.

Anketa

Má podle vás ČSSD dál trvat na Miroslavu Pochem jako ministru zahraničí?
Ano, mají si stát za svým
23,8 %
Ne, prezident to dal jasně najevo
75,7 %
Nevím
0,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1797 čtenářů.

Co napsal M. Poche ke kvótám

Prezident Miloš Zeman, který se dlouhodobě staví do protiimigrační pozice, Miroslavu Pochemu vyčítá především proimigrační názory. Poukazuje při tom na text z europoslancova blogu, který napsal v roce 2015 v době sílící migrační krize v Evropě a snah evropských států se s ní vyrovnat.

V textu nadepsaném „Neotáčejme se k uprchlíkům zády” Poche mimo jiné k uprchlickým kvótám, o nichž se tehdy uvažovalo, uvedl, že „naše země jako by doslova byla paralyzována faktem, že bychom měli přijmout z dosavadních 20 000 utečenců, kteří čekají na azyl v táborech na jihu Evropy, celkem 525 z nich”. Tento počet označil za symbolické humanitární gesto, kterému by se ČR neměla vyhýbat.

Dále Poche ale poznamenává, že řešení mělo přijít už dávno před tím. „Pravidla měla být nastavena mnohem dříve,” napsal s jasným vymezením, že hovoří o migrantech z oblastí sužovaných válkou. „Když utíkaly tisíce lidí před válečnými hrůzami druhé světové války či naši občané před komunistickým pronásledováním, byli vděčni za každou pomoc,” poznamenal dále Poche.

Výběr článků

Načítám