Hlavní obsah

Hamáček chce rychleji rušit pobyty odsouzeným cizincům

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce zrychlit proces na ukončení pobytu cizinců, kteří se v Česku dopustí trestného činu. Hranicí by podle něj měl být půl rok a maximálně tři trestné činy.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

„Pokud máme chránit bezpečí našich občanů, tak nesmíme mít svázané ruce,” prohlásil na tiskové konferenci v pátek Hamáček. Cílem novely je podle něj zkrátit proces ukončení pobytu ze dvou a více let na maximálně půl roku.

Dále snížit hranici pro možné zrušení povolení k pobytu ze čtyř na tři trestné činy. Poslední úprava by se týkala soudů, které by podle Hamáčka měly o ukončení pobytu a vyhoštění cizince rozhodnout ve lhůtě 90 dnů.

„Není možné, aby proces odebírání povolení k pobytu někoho, kdo se opakovaně dopouští trestné činnosti na našem území, trval třeba dva, ale klidně také šest let,” uvedl lídr ČSSD Hamáček.

Uvedl, že dopředu pro svůj návrh mezi poslanci podporu nehledal, ale nebojí se toho, že by ji nezískal. „Jsem přesvědčen, že podporu pro tuto změnu najdu a nemyslím si, že to zásadním způsobem zatíží soudy,” uvedl Hamáček.

Česká republika podle informací ministerstva vnitra v roce 2016 vedla 389 řízení o ukončení pobytu cizincům. V roce 2017 už to bylo 404 řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám