Hlavní obsah

Hádejte se o důchody, ale nepodkopávejte demokracii, vzkázal Vildumetzové Rakušan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepřispívejte k podkopávání demokracie a důvěry ve veřejné instituce, vyzval opozici na sítích ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Reagoval tak na poslankyni Janu Mračkovou Vildumetzovou (ANO), která sdílela video, jež mělo ukazovat, že policie sama vyprovokovala sobotní incident u Národního muzea v Praze. Rakušan mířil i na místopředsedu Sněmovny Karla Havlíčka (ANO), který souhlasil s požadavky demonstrantů na „konec cenzury“.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Článek

„Jana Mračková Vildumetzová šíří na sítích manipulativní video policejního zásahu. Karel Havlíček v ČT označuje za oprávněné požadavky demonstrantů ‚konec cenzury a šmírování‘,“ vyčetl opozičním na sítích Rakušan.

„Chci požádat rozumnou část opozice, protože stále věřím, že něco takového existuje, aby se těmto praktikám postavila. Hádejte se s námi o důchody, oponujte nám v debatách o rozpočet. Ale nepřispívejte k podkopávání demokracie a důvěry ve veřejné instituce,“ vyzval je zároveň.

Oba opoziční politici reagovali na sobotní demonstraci proti bídě na Václavském náměstí, po které se někteří účastníci snažili sundat z fasády Národního muzea ukrajinskou vlajku. Dvacet lidí skončilo v poutech, tři policisté byli zraněni a převezeni do nemocnice.

O rozdmýchávání u muzea nemůže být řeč, ohradila se policie proti videím

Krimi

Rakušan: Proti dezinformacím se nebojuje jejich šířením

Vildumetzová na Twitteru sdílela video, podle kterého měla policie vyprovokovat konflikt. Policie ale následně zveřejnila video celé situace z jiného úhlu a vysvětlila, jak celá situace doopravdy vypadala.

Na dotaz Novinek, zda není nezodpovědné šířit manipulativní video, poslankyně odpověděla, že „vůbec“. „Já jsem naopak v tweetu zdůraznila, že se toto video šíří mezi lidmi a že věřím, že policie jednala odpovědně. Chtěla jsem, aby bylo venku jasné stanovisko policie, když ministr vnitra a jeho tým mlčí. A jsem ráda, že policie na základě mé výzvy zareagovala,“ uvedla Vildumetzová.

Ještě před tím upozornila, že „považuje za flagrantní selhání ministra vnitra a jeho týmu, že není více než 24 hodin schopný zareagovat na masivní šíření tohoto videa a jasně ho vyvrátit“.

Rakušan k tomu napsal, že proti dezinformacím se nebojuje jejich šířením. „Sdílet video zpochybňující práci policistů jen proto, aby si mohla rýpnout do Rakušana, je od paní Vildumetzové krátkozraké a nezodpovědné,“ zdůraznil.

Havlíček v nedělním pořadu České televize pokus o násilné vniknutí do Národního muzea kritizoval. Demonstraci jako takovou neodsoudil. Uvedl, že lidé se postavili proti asociálnosti vlády, tomu, že nezvládá energetickou krizi, nebo proti cenzuře.

Muž se při demonstraci popral s řidičem s ukrajinskou SPZ

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám