Hlavní obsah

O rozdmýchávání u muzea nemůže být řeč, ohradila se policie proti videím

Praha
Aktualizováno

Policie se v pondělí na Twitteru ohradila proti nařčením, že sama vyprovokovala sobotní incident u Národního muzea v Praze, při kterém dav demonstrantů chtěl násilím odstranit ukrajinskou vlajku. Video, které to mělo údajně dokazovat, zveřejnila například poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová.

Incident u Národního muzeaVideo: Policie ČR

 
Článek

Několik stovek demonstrantů se po ukončení protestní akce pokusilo násilně vniknout do Národního muzea. Dvacet lidí skončilo v poutech, tři policisté byli zraněni a převezeni do nemocnice.

Záznam, který se šíří po sociálních sítích, zepředu ukazuje těžkooděnce, kterým policista v hnědé kukle dává jakýsi pokyn, načež se strážci zákona vydají razantně kupředu a zdánlivě tak situaci sami eskalují.

Policie proto zveřejnila záběry z jiného úhlu, jež zachycují i situaci, která zákroku předcházela.

„Jeden z demonstrantů do muzea vtrhl ještě předtím, než policisté zamezili vstupu do budovy. Ochranka muzea muže zastihla na schodech a vyvedla ho pryč. Policisté v domnění, že se jedná o návštěvníka muzea, ho dovedli do bezpečí. Tento muž se však k Národnímu muzeu vrátil a opakovaně se domáhal násilného vniknutí do budovy,“ vyjádřila se v pondělí k incidentu policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

„Kriminalista v civilu zachycený na videu již disponoval informací od ochranky muzea, že právě tento muž se pár minut předtím nacházel uvnitř muzea, kde chtěl s největší pravděpodobností strhnout vlajku. Proto policisté ze speciální pořádkové jednotky muže zajistili pro podezření z přestupku,“ vysvětlila okolnosti nastalé situace.

Ze záběrů, které policie zveřejnila, vyplývá, že její příslušníci během obléhání budovy Národního muzea protestujícími čelili agresivnímu jednání.

Foto: Policie ČR

Incident u Národního muzea

Vildumetzová se zlobí, že to nevysvětlil Rakušan

Poslankyně ANO Vildumetzová Novinkám řekla, že je ráda, že policie zákrok vysvětlila. „Ani na chvilku jsem nepochybovala, že chování policie bude mít jasné vysvětlení, což je ostatně i v mém tweetu jasně uvedeno,“ tvrdí stínová ministryně vnitra.

Úřadujícímu šéfovi resortu Vítu Rakušanovi (STAN) nicméně vyčítá, že za více než 24 hodin na masivní šíření videa, do kterého se sama zapojila, nezareagoval a jasně ho nevyvrátil.

Rektor VŠE vyzval Ševčíka k rezignaci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám