Článek
„Taky máte tak rád pečenou husu? Je to prostě krása,“ liboval si lídr koalice SPOLU v sobotu v poledne při čekání na porci husího stehna na červeném zelí s karlovarským knedlíkem, kterou si vystál v dlouhé frontě v boskovickém zámeckém skleníku.
Místo politiky zelí a knedlíky
Občas premiérovi někdo potřásl rukou, mladší generace, včetně kuchařek, si s ním udělaly selfie. Zatímco Fialovi političtí protivníci v jiných koutech Česka v tu chvíli burcovali veřejnost, aby šla k volbám, Fiala pojal návštěvu Husích slavností jako neformální setkání. Když mu šéfkuchař Petr Hajný podal talíř s husou, neskrýval nadšení.

Na pečenou husu od šéfkuchaře Petra Hajného dorazil do Boskovic i premiér Petr Fiala. Vystál si na ni frontu v zámeckém skleníku, který se změnil v obří restauraci.
Když pečená husa, tak s bílým, nebo červeným zelím, nebo snad kombinace obojího? Knedlík klasický, nebo bramborový? A není karlovarský už trochu moc? A co takto klasika v podobě trhaného husího masa se zelím, a to vše zabalené v lokších? V Boskovicích se o víkendu o politice nemluvilo.

Husí slavnosti mají v Boskovicích mnohaletou tradici.
Kuchaři se na slavnostech předháněli v tom, jaké delikatesy strávníkům připraví. Samozřejmostí byly husí paštiky, k dostání byl i husí guláš. „To není žádný novodobý výmysl! Husí gulášek je staročeská specialita, na kterou se zapomnělo. Patří do něj husí játra, žaludky i srdíčka. My jej děláme s bramboráčky a s cibulkou,“ prozradil Novinkám kuchař Vladimír Lukeš.
Počet obyvatel se zdvojnásobí
Boskovice mají přes 12 000 obyvatel. O popularitě slavností svědčí i to, že jejich počet se v době víkendové akce pravidelně téměř zdvojnásobí. „Jen pro zámecký skleník, který se vždy mění v obří restauraci, jsme připravili 500 porcí pečených husích stehen, o které je největší zájem. Boskovická akce je úžasná v tom, odkazuje na historii a pro gurmány je přípravou na husu, na níž si pošmáknou v listopadu na svatého Martina,“ řekl Novinkám majitel firmy Husí játra Filip Töpfer.

Slavnosti nabídly husí maso ve všech možných úpravách.
Do slavností se zapojují i všechny restaurace ve městě a v širokém okolí. „Slavnosti tradičně nabízejí také doprovodný program v podobě kuchařských show a seminářů, ale i koncertů a divadelních představení. Nechybí folklór, jarmark a zábava pro děti. To, co nám chybí, jsou tuzemští chovatelé hus,“ dodal ředitel boskovických kulturních zařízení Ondřej Dostál.
Připomněl, že většina husího masa je do Boskovic přivážena z chovů v Maďarsku. Přáním pořadatelů je jednou prezentovat především domácí chovatele.