Hlavní obsah

Gross chce jít se svou vládou do Sněmovny v srpnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve Strakově akademii v Praze se v úterý dopoledne sešli lídři sociální demokracie, lidovců a unionistů. Taktovku v ruce už nedržel premiér Vladimír Špidla, ale jeho nástupce v čele ČSSD Stanislav Gross. Podle něj půjde se svou vládou před Sněmovnu v polovině srpna.

Foto: archiv SDMB
Článek

Nová vláda by mohla požádat Sněmovnu o důvěru v polovině srpna, když vše půjde podle předpokladů, řekl novinářům Gross po tříhodinové schůzce lídrů koalice.

Ve Strakově akademii se sešli jako každé úterý na schůzce známé pod označením K9, jednání se ale oproti předešlým protáhlo.

Nová koaliční dohoda

Lídři se také shodli, že by strany měly uzavřít novou koaliční dohodu a sepsat nové programové prohlášení vlády.

Přesto, že se o programu nové vlády konkrétně nejednalo, shodli se lídři trojkoalice na tom, že by vláda měla pokračovat v reformách veřejných financí, zlepšovat podnikatelské podmínky a zjednodušovat právní řád. Podle předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska by v programu neměla chybět podpora rodin s dětmi a venkova.

Sociální systém se měnit nebude

Gross naopak zdůraznil, že nelze čekat zásadní změny sociálního systému, počítá ale s jeho zjednodušením a také s tím, že bude lépe odrážet stav veřejných financí.

Gross, Kalousek a šéf unionistů Pavel Němec spolu s místopředsedy stran koalice řešili, jakou formou zaručí poslanci důvěru kabinetu. "Nejde o nic jiného, než aby se jednotliví poslanci připojili k tomu, že mají vůli pokračovat ve stávající koalici," řekl Gross po jednání novinářům s tím, že rozhodně nejde o podepisování nějakého "bianco šeku".

Pokud se koalice neshodne na společném programu, podpisy poslance k ničemu zavazovat nebudou, tvrdí.

Rozhodnou stranická grémia

"Informoval jsem o jednáních s ODS a KSČM. Dělal jsem si situační zprávu o situaci v jednotlivých stranách vlády a časovém harmonogramu. Stěžejní rozhodnutí musí padnout na stranických grémiích," řekl Gross.

Představitelé sociálních demokratů, lidovců a unionistů se sešli společně poprvé od té doby, co prezident Václav Klaus pověřil Grosse, aby vedl jednání o nové vládě. [celá zpráva] Opět se sejdou ve stejné sestavě příští úterý.

Anketa

Podaří se podle vás Stanislavu Grossovi sestavit vládu, která získá důvěru Sněmovny?
Ano
28,4 %
Ne
71,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 479 čtenářů.

Reklama

Související články

Gross chce udržet trojbarevnou koalici

Úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross, který bude zřejmě prezidentem pověřený sestavením nové vlády, chce i v příštím kabinetu udržet koalici s lidovci...

Klaus odstartuje jednání o nové vládě

Jednání o podobě nové české vlády odstartuje již ve čtvrtek prezident Václav Klaus. Na Hradě je připravena série schůzek s politiky vládní koalice, první...

Gross má sestavit vládu

Prezident Václav Klaus pověřil v pátek odpoledne úřadujícího předsedu ČSSD Stanislava Grosse vedením jednání o sestavení nové vlády. Po prezidentově sérii...

Výběr článků

Načítám