Hlavní obsah

Gripeny stárnou, armáda chce víc stíhaček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští piloti už sedmnáct let létají se švédskými stíhačkami Gripen. Za pět let skončí pronájem všech čtrnácti těchto strojů a ministerstvo obrany s vládou musí do té doby vyřešit, v čem budou čeští piloti chránit české nebe. Na generálním štábu proto už finalizují materiál, podle kterého by mělo vedení obrany a poté vláda nové stíhačky vybírat.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Průlet letounů JAS-39 Gripen české armády

Článek

Podle všeho vojáci budou chtít, aby politici koupili víc strojů, než je jedna letka s dvanácti jednomístnými stroji. Další dva dvoumístné stroje jsou výcvikové. Armáda zřejmě bude žádat letky dvě, tedy 24 letadel.

Cena nad 50 miliard

„Těch čtrnáct strojů bylo jen dočasné řešení, když bylo po povodních v roce 2002 plánovaných čtyřiadvacet stíhaček zamítnuto. Ale z operačního hlediska bychom potřebovali více letounů,“ řekl Právu plukovník Jaroslav Míka, velitel čáslavské základny, odkud gripeny operují.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která v týdnu základnu u Čáslavi navštívila, novinářům řekla, že si přeje zachovat stíhací letectvo. V březnu by měla dostat na stůl představu armády. „Pak budou rozhodovat politici a předpokládám, že vojáci budou chtít větší počet letounů,“ řekla Černochová.

Jak se k tomu postaví, neřekla, ale dodala, že kdyby měli vojáci víc strojů, zvýšilo by to obranu země a ulehčilo vojenskému letectvu život. Otázkou je cena, protože pořízení nových 14 stíhaček by mohlo vyjít na dvacet až třicet miliard korun a v případě 24 strojů by se cena vyšplhala nad 50 miliard korun. Roční pronájem gripenů vyjde na 1,7 miliardy korun.

Česko sonduje nákup amerických F-35

Domácí

Vojáci mohou vybírat ze šesti či sedmi typů stíhaček. V úvahu přichází nový Gripen řady E-F, americké stroje F-35, nejmodernější F-16, které si pořizují Slováci, nebo i stroje F-18 a F-15. Vhodné letouny se vyrábějí i v Evropě – ve Francii stíhačky Dassault Rafale nebo celoevropský projekt Eurofighter.

Piloti v Čáslavi nedají na gripeny dopustit, ale ani jiné stíhačce by se nebránili. „My budeme létat s jakýmkoli strojem, který armáda dostane. S provozem gripenů jsme spokojeni, ale nesmíme zapomínat, že až skončí v roce 2027, tak to bude stroj starý už čtvrt století,“ podotkl Míka.

Modernizace české armády láká světové zbrojovky

Domácí

Čeští stíhači drží 24hodinovou pohotovost pro případ narušení vzdušného prostoru, ale nejčastěji startují k dopravním letounům, které přestanou komunikovat s řízením letového provozu.

Kromě toho ale také vyrážejí na mise. Působili na Islandu a letos v dubnu poletí už počtvrté pomáhat s hlídáním pobaltských států. Podle Černochové je to důležité zvláště v dnešní době a bezpečnostní krizi na rusko-ukrajinském pomezí. „Tato mise je užitečná a myslím, že bychom v ní měli pokračovat i v dalších letech,“ dodala Černochová.

Reklama

Související témata:

Související články

Stíhači střeží Česko až k vesmíru

Už šestnáct let hlídají české nebe vojenští piloti se švédskými stíhačkami Gripen a ještě nejméně čtyři roky budou. Do roku 2025 se totiž musí politici...

Výběr článků

Načítám