Hlavní obsah

Česko sonduje nákup amerických F-35

Aktualizováno

Česká republika má zájem o nákup až 40 amerických bojových letadel páté generace F-35 Lightning od USA, řekl zdroj serveru Jane´s. Ministerstvo obrany uvedlo, že aktivně nevyjednává a sdělilo, že jsou různé možnosti náhrady letadel JAS-39 Gripen. Výrobce letounů Lockheed však už dříve uvedl, že si obrana o jeho produktech vyžádala informace.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský letoun F-35

Článek

Premiér Andrej Babiš i ministr obrany Lubomír Metnar (oba ANO) odmítli, že by se nyní ČR zajímala o nákup stíhaček F-35. Zprávy nemá ani možná Metnarova nástupkyně Jana Černochová z ODS.

Britský server Jane´s, který se věnuje výzbroji a obchodům se zbraněmi, uvedl, že v Evropě probíhá kromě aktivního zapojení do tendru ve Finsku několik kampaní s cílem nabídnout letadla F-35. „Několik dalších (evropských zemí) vyjádřilo oficiálně zájem a těmi by mohly být Španělsko, Řecko a Česká republika,“ napsal s tím, že tam probíhají aktivní nabídkové kampaně. Zájem Řecka o stroje F-35 je znám.

Česká republika podle zdroje projevila zájem až o 40 letadel s tím, že by mělo rozhodnutí padnout v roce 2025 a dodávky začít o dva roky později.

V roce 2027 vyprší leasing 14 švédských strojů JAS-39 Gripen, který ale lze ještě o dva roky prodloužit. Podle zdroje Jane´s si Česká republika vyžádala i informace o starších strojích F-16, ale Lockheed Martin se chce soustředit na F-35, které se pomalu stávají standardem NATO.

Lockheed má zájem uspět v ČR

Zájem Lockheedu uspět v ČR v budoucím tendru na nová bojová letadla byl patrný i na podzimním zbrojním veletrhu IDET, kde měla firma Lockheed Martin svůj stánek s maketami strojů F-16C/D Block 70 a F-35.

Zástupce společnosti pro globální snahy Jonathon C. Linn v Brně pro novinky přiznal, že firma má zájem vstoupit do tendru: „Právě teď poskytujeme vládě České republiky informace a jsme šťastní, že tu jsme a můžeme pokračovat v jednáních, takže proces pokračuje. Máme jak platformy F-16, tak F-35.”

Modernizace české armády láká světové zbrojovky

Domácí

České ministerstvo obrany na dotaz ČTK uvedlo, že vojenští odborníci zpracovávají stanovisko k možnostem budoucího zajištění vzdušného prostoru ČR a existují různé varianty. Podle resortu je možné, že při shromažďování podkladů oslovili vojáci i americkou stranu, určitě to prý ale nelze nazvat „aktivním vyjednáváním".

Linn nevyloučil ani možnost dodání nejmodernějších bojových letounů F-35, byť bylo ČR součástí východního bloku: „F-35 jsou v nabídce a je to skvělá volba pro Českou republiku. Mohli jste vidět, že si F-35 koupilo i Polsko, bude jich mít 32, první budou dodány v roce 2024 pro výcvik. F-35 se stává páteří (aliančních) letectev poté, co jím dlouho byly F-16.“

Současně vyzdvihl široké schopnosti stroje. „Je to víceúčelový bojový letoun,“ poznamenal.

Španělsko chce dvě verze

Zdroj serveru Jane´s, který si přál zůstat v anonymitě, uvedl, že Španělsko má zájem jak o pozemní verze F-35A pro letectvo, tak o verze s krátkým vzletem a přistáním F-35B pro námořnictvo. F-35A by měly nahradit stroje EF-18-A/B Hornet a F-35B kolmostartující AV-8B Harriery. Rozhodnutí by mělo padnout v roce 2025 a dodávky by měly začít o dva roky později.

Řecko má zájem pořídit si dvacítku F-35 z dodávky původně plánované pro Turecko, kterému byly dodávky stovky lightningů pozastaveny, protože si pořídilo ruský systém protivzdušné obrany S-400.

Reklama

Výběr článků

Načítám