Hlavní obsah

Gripeny dnes na Island nezamíří, odlet zhatilo počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nepříznivé počasí ve čtvrtek zmařilo odlet pětice českých gripenů na Island, kde budou následujících několik týdnů hlídkovat v rámci Air Policing Severoatlantické aliance (NATO). Mluvčí generálního štábu Jana Růžičková uvedla, že odlet byl odložen kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám nad Severním mořem. O náhradním termínu přesunu armáda rozhodne ještě během čtvrtka.

Foto: Reuters

Stíhačky Gripen z výzbroje české armády

Článek

Jak mluvčí doplnila, letouny by nad Severním mořem musely za letu tankovat palivo. Pro tento proces jsou však stanovena pravidla, například dobrá viditelnost. To současné počasí nad Severním mořem nesplňuje, upřesnila mluvčí.

Přesun kontingentu na ostrov začal již počátkem října, samotná mise skončí 3. prosince. Původně měli Češi nad Islandem hlídkovat pět týdnů, kvůli narůstající aktivitě ruského letectva nicméně Aliance požádala, aby misi prodloužili.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kvůli náročným klimatickým podmínkám na Islandu absolvovali čáslavští piloti mimo jiné i výcvik zaměřeným na přežití v zimních podmínkách a postupy při katapultáži s dopadem na vodní hladinu. Jejich výstroj doplní neopren stejně jako při minulé hlídkové misi v Litvě.

„Na úkol v místě určení jsme připraveni. V porovnání s Air Policingem v Pobaltí se pro nás nic nemění, kromě větší vzdálenosti od mateřské základny a možná nepříznivějších klimatických podmínek,“ okomentoval misi zástupce velitele zástupce velitele čáslavské letecké základy plukovník Martin Nezbeda, který bude příští dva měsíce kontingentu velet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám