Hlavní obsah

Grebeníček se chystá na válku v KSČM

Novinky, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Boj o vedení KSČM před květnovým sjezdem nabyl v posledních dnech na síle. Šéf komunistů Miroslav Grebeníček po deseti letech v nejvyšší funkci hodlá obhajovat svou pozici. I když to před sdělovacími prostředky tají a argumentuje, že to závisí na tom, kolik mu bude nakloněno okresů, je mezi některými svými sdílnější.

Foto: Dana Malinová

Ohňostroj

Článek

"Pojedu dál," prohlásil šéf komunistů na poradě funkcionářů, jak to uvádí prosincové číslo Zpravodaje OV KSČM Prahy-východ. Navíc má Grebeníček i představu, kdo by naopak ve vedení strany už být neměl. Podle svých slov nechce sice nikoho známkovat, ale jak uvedl, "s některými lidmi bych už nechtěl spolupracovat".

Tomu by měl odpovídat i výběr delegátů sjezdu, nabádal je. O svých místopředsedech Vlastimilu Balínovi, Zuzce Rujbrové, Jiřím Dolejšovi a Miloslavu Ransdorfovi hovořil před stranickými funkcionáři jako o skupině, která mu "znepříjemňuje" život. "Jestli chtějí válku, budou ji mít a já se nebojím. KSČM mám přečtenou," prohlásil Grebeníček.

O místopředsedovi Václavu Exnerovi se nezmínil. Šéf komunistů se také podle Zpravodaje pochlubil, že při hlasování v ústředním výboru se 99 procent jeho členů jednoznačně staví za názory svého předsedy.

Exner neuspěl s odvoláním Dolejše

Exner je zřejmě dohodnut s Grebeníčkem na společném postupu, jak maximálně uspět na sjezdu. Místopředseda by totiž rád obsadil post Dolejše, který má na starosti odborné skupiny, tedy přípravu programových dokumentů. A tak v sobotu ráno na výkonném výboru navrhl odvolání Dolejše z funkce, ale nebyl vyslyšen.

V poledne, v době, kdy zasedal ústřední výbor, byl svolán mimořádně opět výkonný výbor, kde Exner nabídl pro změnu svou rezignaci. Podle informací Práva to odůvodnil tím, že nemůže pracovat v takovém "morálním" prostředí. Exnerově žádosti nebylo opětovně vyhověno.

Podle stranických stanov totiž jedinou možností, jak může funkcionář opustit svou funkci, je odvolání, byť na vlastní žádost. Ústřední výbor se však celou záležitostí odmítl zabývat s tím, že prioritou je nyní příprava sjezdu. Zatímco na 5. sjezdu Grebeníček ostře vystartoval proti konzervativcům, jejichž snahou je stranu táhnout zpátky, tedy i proti Exnerovi, nyní v něm vidí spojence v úsilí, jak se zbavit těch, kteří by mohli ohrozit jejich pozice.

Spory uvnitř vedení strany nikdo nechce oficiálně komentovat. "Od Exnera je to obyčejné vydírání," uvedl pro Právo jeden z členů ústředního výboru, který nechce být jmenován. Kromě Rujbrové, která se chce věnovat už jen poslanecké práci, ostatní místopředsedové hodlají ve svých funkcí pokračovat.

Ransdorf zatím vede do EP

Grebeníček na sobotním ústředním výkonném výboru KSČM oznámil, že nemíní kandidovat do Evropského parlamentu. Zatím získal údajně podporu pěti okresů. Nejvíce nominací má Ransdorf, prý by měl být lídrem. Podle informací Práva se za něj staví 23 okresů. Jenže Ransdorf si klade podmínku, aby případně jeho nový post byl slučitelný i se stranickou funkcí. Nerad by totiž ztratil vliv na vývoj v KSČM.

O lídrovi má rozhodnout ústřední výbor v tajném hlasování, a to zvlášť od ostatních kandidátů. Na druhé až desáté místo se mají dostat ti, kteří obdrží preferenční hlasy. Počítá se s účastí na kandidátce i s osobnostmi mimo KSČM, takže konečná sestava bude známa až 25. ledna.

Podporu okresů mají i další poslanci Jaromír Kohlíček (12), Jiří Maštálka a Václav Exner (oba 9) a Vojtěch Filip (6). Navrhována je také bývalá poslankyně Alena Svobodová.

Reklama

Související články

Komunisté předběhli ČSSD

Komunisté podle v pondělí zveřejněného průzkumu preferencí agentury STEM v říjnu poprvé předběhli ČSSD. KSČM by volilo 18,5 procenta lidí, zatímco ČSSD...

CVVM: ODS upevňuje první příčku

Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by v listopadu ČSSD a KSČM dostaly ve volbách téměř stejně hlasů. Vedoucí pozici jasně drží opoziční...

Výběr článků

Načítám