Hlavní obsah

Grebeníček prohrál taktický souboj o pravomoci

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dílčí porážku o víkendu utrpěl šéf komunistů Miroslav Grebeníček. Ten před časem z taktických důvodů přišel s nápadem nevolit stranické místopředsedy hned na květnovém sjezdu, nýbrž až týden poté na ÚV KSČM. Počítal totiž s tím, že pokud se na sjezdu udrží v čele, mohl by si posléze nechat ve vedení schválit své příznivce.

Foto: BHC Most

Místní kolo Ligy škol v billiard-hockeyi šprtci

Článek

Ústřední výbor KSČM však o víkendu nečekaně revokoval své usnesení, jímž Grebeníčkův návrh nedávno posvětil, neboť se proti tomu postavily některé okresní konference a podpořila je i vnitrostranická komise ústředního výboru.

"Zpočátku lidé upřednostňovali autoritu předsedy, ale pak jim zřejmě došlo, o co vlastně jde, takže změnili svůj názor," řekl Právu dobře informovaný zdroj. Na tiskové konference se však o revokaci usnesení nikdo nezmínil.

Na předsedu je navrženo sedm kandidátů, přičemž nejvíce nominací od okresních konferencí získal Grebeníček. Zdá se, že největším jeho rivalem bude místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip, který dosud nezastával žádnou vyšší stranickou funkci.

KSČM vlastní 63 nemovitostí

Širší vedení zároveň v sobotu už připomínkovalo základní sjezdový dokument Naděje pro ČR, obsahující záměry pro ozdravení ekonomiky, zajištění sociálních jistot, životní prostředí, vzdělání a bezpečnost.

"Měl by se soustředit nikoliv na politicko-ideové otázky, ale na střednědobé praktické cíle po sjezdu," řekl novinářům místopředseda Jiří Dolejš. Podle něj KSČM už vystoupila z určité "obranné" pozice a chce prosazovat alternativní návrhy na řešení problémů a hledá spojence. "Nesnažíme se uzavřít ani jednu z variant, počínaje přímou vazbou KSČM na vládní kombinaci až po setrvání v opoziční roli," uvedl Dolejš.

Místopředseda Václav Exner sdělil, že komunisté vlastnili ke konci loňského roku majetek za 325 miliónů Kč a jejich zisk činil 30 miliónů. KSČM vlastní 63 nemovitostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám