Hlavní obsah

Genderově neutrální záchody na brněnské univerzitě nebudou. Využijte ty bezbariérové, napsal studentům děkan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Více než 420 studentů brněnské Masarykovy univerzity podepsalo petici o zavedení genderově neutrálních toalet ve čtvrtém patře budovy Pedagogické fakulty. Podle děkana fakulty ale není změna možná. Studenti by se prý měli obrátit na zákonodárce.

Foto: Novinky

Genderově neutrální záchody na brněnské univerzitě nebudou. Využijte ty bezbariérové, vzkázal studentům děkan.

Článek

Podle autora petice, který vystupuje pod jménem Julian Charous, se studentům často stává, že nemohou nalézt toalety určené jejich pohlaví. „To může vyústit v nepříjemné situace a mít negativní dopad na jejich zdraví,“ sdělil k petici autor.

„V nejhorší situaci se ocitají studenti, kteří se identifikují jako nebinární. Naplnění fyziologických potřeb je více než důležité pro efektivní práci na půdě školy, i proto je pro nás blízkost a vhodné označení toalet velmi důležité,“ dodal.

Foto: Novinky

Pánské toalety ve čtvrtém patře budovy, kvůli kterým petice vznikla.

Jedním ze špatných příkladů je podle studenta nelogické umístění pánských toalet v prostorách katedry Výtvarné výchovy, většina jejích studentů jsou totiž ženy.

„Je fakt, že nás je tady mnohem více než kluků,“ sdělila Novinkám jedna ze studentek fakulty. „My ale stejně chodíme občas i na pánské toalety, takže by tím došlo jen k tomu, že to budeme mít oficiálně dovolené,“ dodala.

Pozitivní postoj ke změně vyjádřili také někteří studenti. „V dnešní době je to myslím už jedno,“ řekl jeden z nich. „Občas tam stejně holky potkáme,“ dodal.

Foto: Novinky

Pánské toalety ve čtvrtém patře fakulty zůstanou i nadále oficiálně jen pro muže.

„Nikdo se na vedení Masarykovy univerzity s tímto požadavkem neobrátil a nikdy se toto téma na samotném vedení Masarykovy univerzity neřešilo,“ vysvětlil Novinkám tiskový mluvčí univerzity Radim Sajbot. „My jsme zjistili, že zhruba před rokem přišel v rámci fakultního akademického senátu Pedagogické fakulty podnět na toto téma genderově neutrálních toalet,“ dodal.

Sukně i pro pány. Britské aerolinky zavádějí genderově neutrální odívání

Cestování

„Na základě toho projednání nechal pan děkan udělat technické analýzy, legislativní analýzy a zjistilo se, že česká legislativní norma a další technické normy, vyhlášky vlády a podobně neumožňují stávající piktogramy přelepit,“ vysvětlil Sajbot.

Foto: Novinky

Budova Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně

Rozmístění toalet v současnosti definuje český legislativní rámec, a to v poměru k počtu studujících i počtu zaměstnanců.

„Genderově nonbinární jsou bezbariérové toalety“

Na petici, kterou k dnešnímu dni podepsalo přes 420 studentů reagoval děkan univerzity Jiří Němec po několika dnech.

„Genderově nonbinární toalety jsou všechny bezbariérové toalety, které máme ve všech budovách a kterých máme celkem 19. Pokud byste chtěli progresivně ovlivnit vývoj v naší společnosti a zajistit, aby již i nově budované toalety odpovídaly moderním inkluzivním trendům, prosím, napřete své úsilí ke změně stávající legislativy, rád vás v tomto konání podpořím,“ napsal ve svém vyjádření.

Na bezbariérových toaletách v přízemí se po zveřejnění petice již objevila samolepka, která genderovou neutralitu naznačuje.

Foto: Novinky

Na bezbariérových toaletách v přízemí se objevila genderově neutrální samolepka.

„Plně s vámi souzním, pokud se vám zdá, že legislativa nekoresponduje se společenským vývojem a inkluzivními trendy, které akceptujeme a v mnoha oblastech úspěšně rozvíjíme,“ sdělil dále děkan. „Prosím respektujme se navzájem, ctěme své vzájemné potřeby a mysleme na to, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Žijme tedy svobodně, ale s odpovědností za své jednání a se vzájemným respektem jedněch k druhým,“ uzavřel.

Anketa

Měly by podle vás ve veřejných budovách vznikat genderově neutrální toalety?
Ano
3,1 %
Ne
93,1 %
Je mi to jedno
3,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20385 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám