Hlavní obsah

Fuksa a Tluchoř nemusí platit za odmítnutí výslechu

Exposlanci Petr Tluchoř a Ivan Fuksa nemusí platit pokuty ve výši 20 tisíc korun za to, že odmítli vypovídat jako svědci v kauze takzvaných trafik. Rozhodnutí žalobců o uložení sankce zrušil olomoucký vrchní soud.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Fuksa

Článek

"Vrchní soud v Olomouci rozhodl ve věci stížnosti Petra Tluchoře a stížnosti Ivana Fuksy v neveřejném zasedání tak, že z podnětu těchto stížností obě napadená rozhodnutí zrušil," řekl serveru Aktuálně.cz mluvčí soudu Vladimír Lichnovský. Podrobnosti usnesení ale nesdělil s tím, že se s ním nejprve musí seznámit jeho adresáti.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Petr Tluchoř před zahájením středočeského sněmu ODS

Tluchoře, Fuksu a dalšího někdejšího poslance za ODS Marka Šnajdra původně žalobci vinili z toho, že zneužili svou pravomoc a přijali úplatek formou příslibu lukrativních postů ve státních firmách výměnou za to, že se vzdali mandátu. Jejich trestní stíhání však s odvoláním na poslaneckou imunitu zrušil Nejvyšší soud, a Tluchoř se Šnajdrem a Fuksou tak nyní mají procesní postavení svědků.

Pokutu Fuksovi a Tluchořovi uložilo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci poté, co exposlanci letos v březnu odmítli odpovídat na jejich dotazy. Odvolávali se na ústavu, která stanoví, že poslanec má právo odepřít svědectví o skutečnostech, jež se dozvěděl v souvislosti s výkonem svého mandátu - a to i poté, kdy přestal být zákonodárcem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám