Hlavní obsah

Fremr zůstává na vrchním soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Robert Fremr, který se v pondělí vzdal nominace na ústavního soudce, bude pokračovat ve funkci místopředsedy pražského vrchního soudu. V debatě o tom, kdo by mohl být místo něj nominován na Ústavní soud, už padla jména advokátů Jiřího Přibáně nebo Pavla Uhla.

Foto: Petr Horník, Právo

Veronika Křešťanová (vlevo) a Kateřina Ronovská na Ústavním soudě jsou, Robert Fremr ho vzdal.

Článek

„JUDr. Robert Fremr bude nadále působit jako předseda senátu a místopředseda Vrchního soudu v Praze v rozsahu úkolů, které jsou mu svěřeny platným rozvrhem práce,“ odpověděla na dotaz Práva mluvčí vrchního soudu Simona Heranová.

S novým návrhem na ústavního soudce by měl prezident Petr Pavel přijít v září, ale už nyní se spekuluje o několika osobnostech, které by mohly patnáctičlennou sestavu doplnit. Mezi zvažovanými se už dříve objevil advokát Pavel Uhl, člen správní rady Transparency International.

Jméno mého syna Pavla Uhla se objevilo v návrzích na ústavní soudce
Anna Šabatová

Jeho matka, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová kvůli tomu rezignovala na členství v konzultačním panelu, který měl pomoci prezidentovi vybírat nominanty na ústavní soudce. Šabatová to Právu potvrdila. „Rezignovala jsem už před měsícem a půl. Jméno mého syna se objevilo v návrzích na ústavní soudce, se kterými přicházely různé instituce,“ řekla Šabatová.

Senátoři si kvůli Fremrovi sypou popel na hlavu

Domácí

V původně sedmičlenném a nyní šestičlenném panelu ji zatím nikdo nenahradil. „Bylo nás sedm, teď je nás šest. V září si s panem prezidentem řekneme, jestli bude potřeba ještě někoho najít,“ řekl Právu vedoucí konzultačního panelu, expert na ústavní Právo Jan Kysela.

Mluví se o Přibáňovi

Panel kromě něj tvoří ústavní právník Marek Antoš, bývalá ústavní soudkyně Ivana Janů, vysokoškolský pedagog David Kosař, bývalý senátor Jiří Šesták a někdejší senátorka a ústavní soudkyně Eliška Wag­nerová.

Konzultační panel po selhání s Fremrem nabídl prezidentovi rezignaci, ten ji ale nepřijal.

Podle serveru Seznam Zprávy by se novým ústavním soudcem mohl stát Jiří Přibáň, vedoucí právně-sociologického centra na velšské univerzitě v Cardiffu. Ten odmítl spekulace komentovat. Podle Kysely se o Přibáňovi jako o možném ústavním soudci hovoří už léta, vždy ale takové nabídky odmítal.

Objevilo se také jméno bývalého novináře a advokáta Tomáše Němečka, který stejně jako Pavel Uhl působí v advokátní kanceláři Hlaváček & Kampera, kterou spoluzaložil dnes už bývalý předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Seznam Zprávy zmiňují mezi zvažovanými kandidáty i místopředsedkyni Advokátní komory Moniku Novotnou.

Prezidentův poradní panel se chce při výběru dalších ústavních soudců více zaměřit na mladší kandidáty, kteří nebudou zatíženi předlistopadovou minulostí. Už dříve Kysela pro Právo řekl, že po dohodě s prezidentem Pavlem chtějí do Ústavního soudu nominovat jednoho, nanejvýš dva lidi, kteří byli před listopadem 1989 členy KSČ.

Robert Fremr ústavním soudcem nebude, nominace se sám vzdal

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám