Hlavní obsah

Fraška na Hradě: Zeman při ceremoniálu přijímal demisi, kterou Sobotka nepřinesl

Aktualizováno

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve čtvrtek zamířil na Pražský hrad. Zatímco ve středu se zdálo, že prezidentovi Miloši Zemanovi předá demisi, byť platnou až od poloviny května, ve čtvrtek premiérův tým avizoval, že chce pouze hlavu státu seznámit s představou dalšího postupu. Zeman však setkání pojal v duchu podání demise.

Záznam: Ostrý střet prezidenta Zemana s premiérem Sobotkou na Pražském hraděVideo: ČTK

 
Článek

Prezident připravil pro Sobotku rezignační ceremoniál, přičemž neopomněl zdůraznit, že v tomto duchu byla jeho kancelář ve středu informována premiérovým sekretariátem. Následně zaskočenému Sobotkovi v tomto duchu poděkoval za odvedenou práci.

Premiér si poté vzal slovo a prezidentovi před novináři řekl, že pro něj rezignaci nemá, ale že jej přišel seznámit s návrhem dalšího postupu. Od prezidenta by rád slyšel ujištění, že podáním demise skončí celý kabinet, nikoliv pouze on ve funkci jeho předsedy. Zdůraznil, že demisi podal kvůli problémům ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Foto: David W Cerny, Reuters

Nastav si to, támhle to máš obráceně, vybízí prezident Miloš Zeman holí premiéra Bohuslava Sobotku, aby si srovnal mikrofon.

Hlavě státu slíbil, že demisi obdrží standardně písemnou formou v polovině května, jak bylo avizováno.

Zeman opáčil, že žádné opakování rezignační ceremonie již pro premiéra chystat nebude. Připomněl rovněž, že koaliční partneři ČSSD prosazují rychlé řešení a odmítají předčasné volby. Nato pozval Sobotku k samotnému jednání a odešel, zatímco Sobotka ještě nějakou chvíli do mikrofonu vysvětloval svá stanoviska.

Sobotka se po jednání se Zemanem nechtěl k celé věci vracet. „Je zbytečné, abych tuto věc komentoval, protože by to pouze odvádělo pozornost od podstaty věci. Podstata věci je úplně jiná, než to, jestli tady byla připravena nebo nebyla připravena nějaká ceremonie, se kterou jsem nepočítal. Podstata věci je taková, že máme ministra financí, který je zatížen vážnými problémy a vážnými skandály,“ řekl Sobotka.

Změny termínu demise

Sobotka v úterý oznámil, že podá demisi a do konce týdne ji předá do rukou prezidenta. Ve středu Hrad oznámil termín čtvrteční schůzky a avizoval předání demise.

Ve čtvrtek mluvčí vlády Martin Ayrer upřesnil, že Sobotka demisi na Hrad zatím nepřinese, neboť ji hodlá formálně podat až v druhé polovině května.

Prezidenta seznámil s postupem řešení vládní krize, který hodlá prosazovat ČSSD, a přinesl rovněž analýzu mapující nejasnosti kolem podnikání vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám