Hlavní obsah

Fotbalové mistry pozdravilo pět tisíc lidí, noc byla klidná

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Nic podobného Ostrava nepamatuje. Fotbalisty Baníku přišlo v sobotu večer na Prokešovo náměstí pozdravit pět tisíc fanoušků, kteří novým českým mistrům připravili velkolepé ovace. Oslavy prvenství v noci na neděli se obešly bez jakýchkoli násilností.

Foto: Pavel Bornfleth

Zpívající textař Vlady Gryc žije a tvoří už řadu let v Berlíně

Článek

Fotbalisté vešli na balkón ostravského magistrátu chvíli před půl sedmou. Role moderátora se ujal záložník Radek Slončík, jenž postupně zval ostatní hráče, trenéra a další členy klubu. Poslední přišel kapitán Radek Látal s mistrovským pohárem.

V tom okamžiku diváci zapálili bengálské ohně a sborově se zpívala hymna Baníčku, my jsme s tebou. Došlo i na Nohavicův hit Sportu zdar, fotbalu zvláště a další popěvky známé z ostravských ochozů. "Je to nádherné. Něco podobného jsem prožil v Německu po vítězství v poháru UEFA, ale tady to je snad ještě krásnější," chválil Látal. Blízko dojetí byl i trenér František Komňacký: "Je to můj nejkrásnější sportovní rok."

Po hodině zazněla nad Ostravou píseň skupiny Queen We Are The Champions. "Jste ti nejlepší fanoušci, máme vás rádi," zakončili fotbalisté oslavy. "Mistři, mistři, mistři..." odpověděli fanoušci.

Poté se lidé vydali do ulic a brzy zaplnili hospody. "Tahle noc nebude krátká," notovali si příznivci. Hráči však na bujaré veselí neměli myšlenky. "Ve středu totiž hrajeme semifinále Śeského poháru s Jihlavou," vracel všechny do reality trenér Komňacký.

Klidné noční hodiny

Noc byla nakonec klidná. "Baníkovci byli docela v pohodě, řešili jsme jen výtržnost Poláku v jednom z klubů na Stodolní ulici. To ale nevím, jestli souviselo s fotbalem," uvedl operační důstojník ostravských policistů. Už před zápasem se Spartou měli plno na záchytce. Několik agresivních jedinců z obou fanouškovských táborů navíc museli přikurtovat, protože i ve stavu silné opilosti se chtěli poprat.

V nemocnici na Fifejdách zase ošetřili dva policisty a jednoho příznivce Sparty. Po potyčce u svinovského nádraží všichni utrpěli oděrky a pohmožděniny. Ve Svinově bylo i několik fanoušků zadrženo. "Zřejmě půjde o obvinění z výtržnictví a útoku na veřejného činitele. Na bližší závěry je ale brzy, vyšetřování dosud neskončilo," dodal operační důstojník. Škody sčítá i ostravská městská policie.

"Na Vietnamské ulici naskákala skupina příznivců Baníku na služební vůz. Rozbili přední sklo, světlomet a promáčkli blatník," sdělila mluvčí strážníků Zuzana Larišová. Viníci poté utekli do blízké restaurace, kam si pro ně přišli státní policisté.

Související články

Výběr článků

Načítám