Hlavní obsah

Forejt sám vrátil bezpečnostní prověrku

Bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt podle informací serveru Týden.cz vrátil bezpečnostní prověrku na druhý nejvyšší stupeň „tajné”. Server se odvolává na dva na sobě nezávislé zdroje z Hradu. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček informaci nepotvrdil.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jindřich Forejt

Článek

„Forejta začal prověřovat Národní bezpečnostní úřad, který mu prověrku mohl odebrat. Na to ale bývalý protokolář nečekal a raději ji, jak zjistil Týden.cz, sám vrátil,” uvedl web. Mluvčí Ovčáček zjištění serveru nepotvrdil ani nevyvrátil, odkázal novináře přímo na NBÚ nebo Forejta.

Mluvčí NBÚ Radek Holý řekl, že prověrku může její držitel kdykoli a bez udání důvodu vrátit. O tom, jestli to Forejt skutečně udělal, však úřad ze zákona informovat nemůže.

Forejt ve funkci šéfa protokolu skončil před několika týdny. Krátce předtím média upozornila na existenci kompromitujícího videa, na kterém je údajně Forejt zachycen. Autentičnost záběrů se nepodařilo ověřit.

Devětatřicetiletý Forejt dosud má od roku 2014 vládní nominaci na místo velvyslance ve Vatikánu. Pokud by se měl v budoucnu stát ambasadorem, bez prověrky na stupeň tajné se zřejmě neobejde. Je totiž zavedenou praxí, že všichni velvyslanci tuto prověrku mají.

Reklama

Související články

Forejt skončil dohodou, potvrdil Hrad

Ředitel odboru protokolu prezidentské kanceláře Jindřich Forejt skončí na Pražském hradě. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka požádal v úterý...

Zeman stále počítá s Forejtem ve Vatikánu

Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt, který v úterý rezignoval, má podle prezidenta Miloše Zemana šanci, že nakonec bude velvyslancem ve Vatikánu. Odvedl prý...

Výběr článků

Načítám