Hlavní obsah

Zeman stále počítá s Forejtem ve Vatikánu

Novinky, bja
Praha
Aktualizováno

Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt, který v úterý rezignoval, má podle prezidenta Miloše Zemana šanci, že nakonec bude velvyslancem ve Vatikánu. Odvedl prý totiž spoustu dobré práce. Zeman přiznal, že o tom s Forejtem ještě nemluvil, protože je nemocný. Ministerstvo zahraničí věc odmítlo komentovat. Šéf resortu Lubomír Zaorálek (ČSSD) jen řekl, že každý velvyslanec by měl splňovat podmínky, které stanoví daná země.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman vystoupil před poslanci.

Článek

„Moje osobní přání je, protože odvedl mnoho užitečné práce, aby se stal velvyslancem ve Vatikánu, kam ho schválila již předchozí vláda,“ řekl na tiskové konferenci novinářům Zeman.

Ačkoli výsledné rozhodnutí podle něj závisí na ministerstvu zahraniční věcí, podle Zemana je to pořád varianta, která je ve hře. „Já tu možnost stále vidím,“ dodal.

Jako překážku tak zřejmě nevnímá ani videonahrávku, o níž v pondělí napsal server Hlídací pes, a která údajně zachycuje Forejta při konzumaci drog. O videu, příčině jeho vzniku i pravosti se stále spekuluje.

Foto: Petr Horník, Právo

Jindřich Forejt

Ministerstvo zahraničních věcí odmítlo celou věc kolem možného vyslání Forejta do Vatikánu komentovat. Případné podrobnosti prý sdělí až v případě, že by bývalého hradního protokoláře Vatikán odsouhlasil.

„Každý kdo chce dělat velvyslance, musí splňovat podmínky, které stanoví daná země,” citovala ministra zahraničních věcí Zaorálka mluvčí resortu Michaela Lagronová.

Zeman se na tiskové konferenci také neopomněl opřít o novináře České televize. Vadilo mu, že zatímco Forejtovi věnovali 15 minut, jeho telefonátu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem dali prostor pouze tři minuty.

Naznačil, že to bude asi tím, že novináři se více věnují tomu, čemu více rozumí.

Anketa

Měl by se Jindřich Forejt stát velvyslancem ve Vatikánu?
Ano
24,2 %
Ne
75,8 %
Celkem hlasovalo 1691 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám