Hlavní obsah

Fischer: Chtěl bych, aby Klaus Lisabon podepsal

Novinky, ČTK, JIří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Nový český premiér Jan Fischer odletěl na svou první zahraniční cestu do Bruselu. Fischer po setkání se šéfem Evropské komise José Manuelem Barrosem řekl, že by si přál úplnou ratifikaci Lisabonské smlouvy, včetně podpisu prezidenta Klause.

Foto: Thierry Roge, Reuters

Šéf Evropské komise José Manuel Barroso s českým premiérem Janem Fischerem v Bruselu.

Článek

Zdůraznil však, že je to pouze jeho osobní názor. Podle něj je na Klausovi, kdy smlouvu podepíše, protože česká ústava nezná žádné lhůty. "Je to na něm, česká ústava nemá žádné lhůty. Osobně bych si přál, aby ratifikační proces proběhl do svého konce úspěšně,“ řekl pak Fischer.

Podpořil Barrosa, aby ve funkci šéfa EK pokračoval nadále. "ČR podporuje kandidaturu pana Barrosa do dalšího kola působení v čele komise,“ řekl. Barroso také nešetřil komplimenty, popřál Fischerovi úspěch v nové roli.

Nový premiér se nejprve setkal s českým eurokomisařem Vladimírem Špidlou, a to na výstavě současného českého surrealismu. Vzhledem ke zpoždění nestihl se Špidlou odhalit bustu Boženy Němcové. Současně probíhala i demontáž plastiky Entropa.

Foto: MMS Jiří Ovčáček, Novinky

Demontáž plastiky Entropa

Český premiér se v Bruselu vyjádřil i k přijetí eura, jeho vláda podle něj zahájí analýzy a debatu, ale nebude na ní, aby o společné evropské měně politicky rozhodla.

V Belgii čeká Fischera ještě například setkání s belgickým premiérem Hermanem Van Rompuyem a vysokým představitelem pro EU Javierem Solanou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám