Hlavní obsah

Firma dostala pokutu za nezalesnění holin. Může za to covid, tvrdila. Hotovo přitom mělo být dva roky před pandemií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

S originální obhajobou vyrukovala u soudu firma, které Česká inspekce životního prostředí udělili pokutu 960 tisíc korun za to, že nezajistila zalesnění holin starších dvou let. Tvrdila, že vysadit stromky nemohla kvůli pandemii covidu. Povinnost přitom měla splnit už v roce 2018, přičemž koronavirus zasáhl svět až o dva roky později.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

ilustrační foto

Článek

Firma se proti pokutě bránila žalobou k pražskému městskému soudu a hájila se mimo jiné tím, že pozemky vlastně chtěla vlastnit jen formálně na chvíli a nechtěla na nich hospodařit.

Soud nenašel důvod k zásahu, firma se proto kasační stížností obrátila na Nejvyšší správní soud. V té opět tvrdila, že snahy o zalesnění hatila pandemie, k tomu přidala, že nakonec svou povinnost vysázet nový porost přece splnila a pokuta je likvidační.

Senát v čele s Tomášem Langáškem ale takové argumenty neobměkčily.

„Společnost měla jako vlastník lesních pozemků povinnost je zalesnit, přičemž bylo prokázáno, že této povinnosti nedostála,“ popsali soudci.

„Povinnost měla splnit do konce roku 2018. To ani v průběhu následujícího roku nesplnila. Následně přislíbila zalesnění provést do konce roku 2020. Když k zalesnění nedošlo ani v tomto roce, přislíbila nový termín zalesnění do konce roku 2021,“ doplnili.

Firma nakonec zalesnění uskutečnila až v roce 2022, což dle soudců nelze brát jako polehčující okolnost, spíš naopak, neboť dlouhotrvající nečinností jen prodlužovala ohrožení životního prostředí.

Nejvyšší správní soud také připomněl, že horní hranice pokuty za takové jednání je pět milionů korun, uložená sankce tak činí necelých dvacet procent.

„Posuzování likvidačního charakteru pokuty nelze chápat tak, že jakýkoliv nepříznivý ekonomický následek do majetkové sféry přestupce znamená, že pokutu nelze uložit,“ dodali soudci.

V Odře uhynula dvě procenta rybí populace

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám