Hlavní obsah

Finanční ředitel Klimeš odchází z České televize

Novinky, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Generální ředitel České televize Jiří Janeček odvolá po vzájemné dohodě k 31. srpnu Petra Klimeše z funkce finančního ředitele ČT. Právu to ve středu oznámil mluvčí ČT Richard Klatovský. "Ano, odcházím z České televize," potvrdil i Klimeš.

Foto: Petr Novák

Letos v září byla hostem Ivo Šmoldase v Turnově Květa Fialová.

Článek

"Všichni zúčastnění a především pak Česká televize si zaslouží založit tradici korektních odchodů ze jmenovaných funkcí, a proto nebudou oboustranné důvody, které vedly k tomuto rozhodnutí, dále zveřejňovány," řekl generální ředitel ČT Jiří Janeček. Řízení finančního úseku prozatím převezme nedávno jmenovaný vrchní ředitel František Lambert. O řádném obsazení této funkce pak bude rozhodnuto v nejbližší době. Klimešův odchod musí ještě projednat Rada ČT ve středu 27. srpna.

Zpráva o Klimešově odchodu se roznesla mezi novináři píšícími o médiích již ve středu ráno. Janeček přitom Právu na dotaz, zda je to pravda, ve středu mlžil a poslal následující SMS zprávu: "Znáte to, řeči se mluví a voda teče. Nicméně, pokud by někdo odcházel, řekne to nejdříve nejspíš mě a Radě ČT. Nikoli - při vší úctě - novinářům. Nebylo by to čestné. Nemyslíte?". Klimeš raději vypnul mobil a nereagoval na SMS dotaz.

Klimešův konflikt s Radou ČT

Klimeš měl minulý týden konflikt na jednání Rady ČT, kde mu někteří členové vyčetli že stále tvrdí, jak bude rozpočet pro letošní rok vyrovnaný a přitom už se jasně rýsuje ztráta asi 250 miliónů, o které Klimeš jako finanční šéf tvrdí, že ji do konce roku dožene. Někteří radní jsou však jiného názoru a říkají, že je celý čas Klimeš balamutil. Podle informací Práva navrhl odchod Klimešovi minulé pondělí Janeček, když se Klimeš vrátil z dovolené.

Odchod se zlatým padákem

Pokud Klimeš skutečně odejde, půjde se zlatým padákem. Z jeho platu 200 tis. měsíčně má podle manažerské smlouvy nárok na šestiměsíční odstupné, což je celkem 1,2 milióny korun. Klimeš vystudoval zahraniční ekonomii, pracoval jako náměstek pro ekonomiku v s. p. Transgas a do České televize jej přijal bývalý ředitel Jiří Balvín na základě výběrového řízení, ve kterém byl druhý v pořadí. Vítěz konkursu tehdy nemohl nastoupit v časové lhůtě, kterou Balvín a Rada ČT požadovali. Klimeš zastával před zvolením Janečka i další dvě funkce: prozatímního ředitele ČT a spolu s Radovanem Kosem řídil i brněnské studio ČT.

Reklama

Související články

Šámal asi ředitelem zpravodajství ČT

Zdeněk Šámal, který nyní pracuje v časopisu Instinkt a v ČT zastával před třemi lety post šéfredaktora zpravodajství, se pravděpodobně do televize znovu vrátí,...

Zpravodajství ČT vede Ota Černý

Řízením zpravodajství České televize (ČT) je ode dneška pověřen dosavadní šéfredaktor sportu Ota Černý. Rozhodl o tom nový generální ředitel televize Jiří...

Výběr článků

Načítám