Hlavní obsah

Filipův projev při prvomájových oslavách narušili antikomunisté

Novinky, Jiří Ovčáček
Praha

Komunisté zahájili páteční prvomájové oslavy na Křižíkově fontáně. Na úvod si zazpívali Píseň práce. Projev šéfa KSČM Vojtěcha Filipa na oslavě přerušila malá skupinka mladých lidí, kteří nesli antikomunistický transparent.

Článek

Filip mimo jiné kritizoval vládu v demisi a vyjádřil se i k nové. "Bude to skrytá velká koalice," řekl také lídr na adresu Fischerovy vlády.

Dále odmítl tvrzení, že KSČM je nedemokratická a mluvil také o extremismu, který mělo vyvolat to, že ministerstvo vnitra nedostatečně neodůvodnilo svůj návrh na zrušení Dělnické strany.

Na akci KSČM dorazil také aktivista Jan Šinágl. V rukou si nesl například komunistický časopis Mladá pravda. Někteří komunisté se s ním hádali, Šinágla přitom doprovázeli dva členové policejního antikonfliktního týmu. Z pódia ovšem zazněla i zdravice a uvítání Šinágla. Na komunistické oslavy prvního máje totiž chodí pravidelně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na komunistické oslavy 1. máje dorazil také aktivista Jan Šinágl.

Mezi účastníky bylo možné zahlédnout předlistopadového šéfa pražské KSČ Miroslava Štěpána a bývalého generálního tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše. Oproti loňsku se zúčastnili i zástupci odborářů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Komunistické oslavy 1. máje přišli oslavit také Miroslav Štěpán či Milouš Jakeš.

Za odboráře u Křižíkovy fontány promluvil například Stanislav Antoniv, šéf Odborového svazu Stavba, který je součástí Českomoravské konfederace odborových svazů. "Musí skončit kasínový kapitalismus,“ řekl a pozval na demonstraci odborů, která se koná 16. května na pražském Hradčanské náměstí. "Přijďte, ať je nás tam víc, než když přijel prezident Obama,“ vyzval Antoniv.

K vidění byly například stánky Svazu mladých komunistů Československa, který vystavil rudou vlajku se žlutým srpem a kladivem, a Společnosti česko-kubánského přátelství. Na oslavy se přišel podívat také provozovatel Matějské pouti Václav Kočka.

Reklama

Výběr článků

Načítám