Hlavní obsah

Filip: Při hlasování jsme nechtěli sekundovat pravici

Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl na dotazy novinářů, že všech patnáct komunistických poslanců ze sálu ve čtvrtek odešlo kvůli tomu, že stranické orgány i členská základna chtěly, aby byli komunisté jednotní a jasně se odlišili od pravicové opozice, která hlasování vyvolala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojtěch Filip na dubnovém jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Proč jste nakonec vládě pomohli a odešli ze sálu?

Chtěli jsme vystupovat jednotně a také jsme nechtěli sekundovat pravici, která nepřednesla žádné řešení, jak by si představovala sestavení vlády, kdyby tato ztratila důvěru.

Vláda ustála hlasování o nedůvěře

Domácí

Podle pravicové opozice jste pomohli Babišově vládě, jen jste nehlasovali rukama, ale nohama.

To je jejich názor. Oni neunesli to, že hlasování o nedůvěře neúspěšně vyvolali. Pokud chtěli něčeho dosáhnout, tak měli jednat. Nevzpomínám si, že by mě jediný předseda koalic Spolu nebo Pirátů a STAN vyzval k jednání. To je jejich problém a já počítám, že jsou vzteklí.

Ale když jste vládě vypověděli dohodu o toleranci, tak jste říkal, že nebudete hlasování o nedůvěře iniciovat, ale budete hlasovat pro. Proč se názor KSČM změnil?

Protože nerozhoduje můj názor, ale názor kolektivních orgánů a členské základny. Rozhodli jsme se takto, abychom se odlišili od navrhovatelů, a zároveň jsme setrvali na stanovisku, že vláda nemá naši důvěru. Že to má takový ústavní rozměr, je sice jasné, ale odlišení od navrhovatelů je pro nás důležitější.

Sám byste raději hlasoval proti vládě?

Jako předseda musím respektovat kolektivní orgány.

ON-LINE: Komunisté odešli, opozice hlasy pro vyslovení nedůvěry vládě nenašla

Domácí

Slíbil vám Andrej Babiš něco za vaše rozhodnutí?

Ne. Naše rozhodnutí jsem mu sdělil až těsně před jednáním Sněmovny, kdy skončilo jednání našeho klubu. Naše požadavky jsou stále stejné, veřejné. Chceme prosadit například změny v zákoníku práce.

Obnovíte spolupráci s vládou a čekáte vděčnost?

Vděk v politice nečekám.

Ovlivnilo by vaše rozhodnutí, kdyby prezident Zeman neřekl jasně, že nechá Babišovu vládu dovládnout do voleb i bez důvěry?

Možná ano, protože u našich členů strany hrála velkou roli otázka případného chaosu po vyslovení nedůvěry. Proto jsme měli velmi svobodné rozhodování.

Reklama

Výběr článků

Načítám