Hlavní obsah

Filip Paroubka neodmítá, o KSČM se ucházela i ODS

Právo, gö, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf KSČM Vojtěch Filip si v úterý po ránu s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem vyjasňoval stanoviska, než půjdou na Hrad, kam je pozval prezident Václav Klaus ke konzultacím. Komunisté nadále dávají přednost vládě národní shody složené ze zástupců všech parlamentních stran, nikoliv z úředníků. Komunisté jsou připraveni jednat i o vládě v čele s Paroubkem.

Článek

"Nemohu být odpovědný za získání sto prvního, případně sto x-tého poslance," řekl Právu Filip.

Paroubek pro Právo označil variantu své levostředové vlády za druhou nejlepší pro komunisty. První varianta komunistů, tedy vláda národní shody, však podle něj vznikne jen těžko, pokud lidovci a zelení dodrží svá usnesení a nebudou podporovat kabinet opřený o komunisty.

"Já jsem si nevšiml, že by některá ze stran do té vlády chtěla jít. My do toho půjdeme těžko a já bych chtěl vidět, jak tam vedle sebe sedí komunistožrouti z ODS s komunisty. Bude zábavné se na to dívat," reagoval pro Právo šéf ČSSD, který nadále počítá s vlastním pokusem.

Úterní schůzka Paroubka s Filipem prý navazovala na jejich běžná jednání, která se odehrávají i telefonicky.

Filip se odmítl bavit s ODS o jejím druhém pokusu

ODS minulý týden sondovala u KSČM, zda by ji podpořila při druhém pokusu o sestavení vlády, ale byla odmítnuta.

"Dotaz byl doprovozen tím, že máme říci věcné podmínky, které by nás zajímaly. Takový postup rozhovoru jsem odmítl," řekl v úterý Filip v Radiožurnálu. V sobotu ÚV KSČM takové podmínky schválil: žádné sociální škrty, stop další privatizaci a omezení či zrušení "vojenských dobrodružství" Česka v zahraničí.

Výběr článků

Načítám