Hlavní obsah

Filip: Komunisté se do vlády s ČSSD nepohrnou

PRAHA

Komunisté nebudou usilovat o vstup do vlády po boku ČSSD, řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT staronový předseda KSČM Vojtěch Filip. Stále podle něj totiž platí tzv. bohumínské usnesení, které ČSSD vládní spolupráci s KSČM zakazuje. Podle Filipa komunisté "nebudou nikomu nadbíhat".

Článek

Místopředseda sociální demokracie Milan Urban reagoval, že vládní spolupráce obou stran je nadále bez výjimek vyloučená.

Vztahy ČSSD a KSČM jsou nyní spíše chladné, předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek pozvání na víkendový komunistický sjezd v Hradci Králové nepřijal. Zdůvodnil to kladným postojem komunistů k únorovému převratu v roce 1948.

Komunisté se od minulého režimu distancovali, tvrdí Filip

Filip si však myslí, že strana se již v některých dokumentech distancovala od toho, co bylo v minulosti špatné. "Nemůžeme se distancovat od toho, co bylo poctivě (za minulého režimu) odpracováno," uvedl Filip.

Tvrdil, že on ani řada dalších vrcholných komunistických funkcionářů minulostí zatížená není. Podle něj je KSČM moderní radikálně levicová strana, "která je trvalou součástí českého politického spektra". KSČM chce proto začít připravovat vlastní stínovou vládu.

Na sjezdu také Filip vyzýval k posílení vlivu KSČM a kritizoval ostatní parlamentní strany, včetně ČSSD. Míní, že socialisté přispěchají na pomoc koalici ve chvíli, kdy se dostane do úzkých, třeba když se jí nedaří prosadit vyslání další vojenské mise do Afghánistánu. Přes kritiku, kterou adresoval ČSSD, je podle Filipa i mínění dalších komunistů právě sociální demokracie nejbližším spojencem KSČM. Musí prý společně čelit pravicové politice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám