Hlavní obsah

Fíkový list, zimní královna, nekompetentní, pustila se ČSSD do Němcové

Novinky, Jiří Ovčáček

Sociální demokraté a komunisté nadále trvají na uspořádání předčasných voleb. Podle prvního místopředsedy ČSSD Michala Haška je cílem nominace šéfky Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) na post premiérky zakrýt vládu kmotrů a korupce. Špičky sociální demokracie označily Němcovou za fíkový list, zimní královnu, ekonomicky nekompetentní nebo za marketingový tah.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (uprostřed) se svými spolustraníky na tiskové konferenci.

Článek

„Miroslava Němcová má, bohužel, být pouze fíkovým listem zakrývajícím pravou podstatu vlády kmotrů a politické korupce. Další potenciální kandidáti na premiéra za ODS se zřejmě příliš obávají dalšího vývoje policejního vyšetřování. Miroslava Němcová se tak má stát zimní královnou, která bude bojovat o každý další den u moci bez ohledu na zájmy ČR a jejích občanů. ODS udělala přesně to, co jsme očekávali a kritizovali – žádná sebereflexe, žádná omluva, pouze výměna „pana Čistého“ za „paní Čistou" a jede se dál, jako by se nic nedělo,“ sdělil Hašek Novinkám.

Pro ČSSD je to podle něj jasný signál, že musí i nadále trvat na předčasných volbách. „Pouze ty přinesou reálnou změnu,“ doplnil Hašek. Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka pak označil Němcovou za ekonomicky nekompetentní.

„Zdá se, že vnitřní krize ODS je mnohem hlubší, než jsme si mysleli. Navrhnout uprostřed recese ekonomicky nekompetentní premiérku bez sebemenších exekutivních zkušeností je riziko pro celou zemi. Paní Němcová je jako dlouholetá představitelka ODS spoluzodpovědná za chybné reformy a nespravedlivou politiku vlády v minulých letech, a nelze proto od ní očekávat žádnou nápravu. Její pravicovou vládu nepodpoříme,“ uvedl Sobotka pro Novinky.

Ve skutečnosti by prý vládl Kuba

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) soudí, že nominace Němcové je jen marketingový tah. „A zoufalý čin nastrčit ženu, která má jen přívětivou tváří přikrýt pokračování této kocourkovské koalice,“ doplnila s tím, že ve skutečnosti by nejspíš vládl úřadující šéf ODS Martin Kuba.

Miroslava Němcová byla grémiem ODS navržena na premiérkuVideo: Česká televize ČT24

Podle místopředsedy sociální demokracie Lubomíra Zaorálka je jakékoliv hledání nového premiéra jen prodlužováním agónie a stavu nejistoty.  „Pro nás je zásadní to, že hledáme dohodu na 120 poslancích k ukončení volebního období,“ řekl ve středu Zaorálek v ČT.

Stejně hovořil ve vysílání i předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik. „ODS je naprosto vyčerpaná strana, strana nejednotná, není způsobilá dát vést zemi,“ prohlásil. A dodal, že KSČM trvá na předčasných volbách, které označil za nejrychlejší a nejčistší řešení.

Reklama

Výběr článků

Načítám