Hlavní obsah

S Ficem jsme měli velmi otevřený rozhovor, řekl po schůzce Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Měli jsme velmi otevřený rozhovor, řekl na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS) se svým novým slovenským protějškem Robertem Ficem. Ten v pátek zahájil první oficiální návštěvu České republiky od voleb. Odpoledne se potká i s českým prezidentem Petrem Pavlem. Fico řekl, že se na návštěvu těší a že je podle něj bublina, že se s ním představitelé Česka nechtěli setkat.

Živě: Setkání Roberta Fica a Petra FialyVideo: ČTK

 
Článek

„Cítím se parádně. Přijel jsem s nejlepšími úmysly, má to být přátelská a užitečná návštěva. Nepotřebuji žádné přimlouvání od prezidentky Zuzany Čaputové, podle mě je to bublina,“ uvedl na tiskové konferenci Fico.

„Pokud na mě ústavní činitel nemá čas… Vážím si toho, že si předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová i předseda Senátu Miloš Vystrčil na mě čas udělali. Těším se i na setkání s prezidentem Petrem Pavlem,“ dodal.

Reagoval tak na informace Novinek, podle kterých chtěl Pavel Ficovu návštěvu v Česku zrušit, Pekarová s Vystrčilem zase měli jet v pátek na Ukrajinu. Přimluvit se za návštěvu měla právě Čaputová.

Pavel chtěl Ficovu páteční návštěvu zrušit. Přemluvila ho až Čaputová

Domácí

Po schůzce s českým premiérem Fico řekl, že s Českem mají až na dodávky zbraní na Ukrajinu „prakticky stejné postoje“. „Což nás velmi sbližuje,“ zhodnotil. Navíc to podle něj přináší i obrovské možnosti spolupráce.

Fico také oznámil, že chystá telefonický rozhovor s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským. „Humanitárně i civilně jsme připraveni Ukrajině pomáhat. A také jí pomáháme. Mnoho lidí je na území Slovenska, v tomto se nic nemění,“ uvedl.

Na první oficiální návštěvu právě do Česka prý nejel jen z důvodu zdvořilosti. Je to zvyk, který se mu líbí.

Fiala: Měli jsme velmi otevřený rozhovor

Fiala po schůzce řekl, že měli „velmi otevřený rozhovor“. „Který potvrdil, že obě vlády mají zájem na tom, abychom i nadále spolupracovali,“ zdůraznil.

Ohradil se ale proti tvrzení, že mají prakticky stejné postoje. „Na různé otázky máme odlišné politické názory, ale to neznamená, že nemůžeme spolupracovat v řadě konkrétních věcí,“ uvedl český premiér.

Jmenoval například společné kroky na půdě Evropské unie nebo migrační politiku.

Když Fico hájil, že má právo na to, aby přerušil komunikaci s některými médii, Fiala zdůraznil, že on žádný seznam nepřátelských médií nemá.

Oba premiéři spolu mluvili o spolupráci v energetice, dopravě, bezpečnosti i obraně. Na jaře budou obě vlády tradičně společně zasedat, tentokrát v Česku.

S Pavlem bez novinářů

Ráno se Fico sešel s předsedy obou parlamentních komor. Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ho přivítal v 8 hodin ráno. Ve Valdštejnském paláci měli pracovní snídani s dalšími členy horní komory.

Vystrčil novinářům následně řekl, že se shodli na potřebě zintenzivnění spolupráce obou zemí i v rámci Visegrádské skupiny (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko). V názoru na pomoc Ukrajině čelící ruské agresi se ale lišili.

Poté se Fico krátce setkal s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09).

Odpoledne by měl Fica přijmout na Pražském hradě i prezident Pavel. Ten měl chtít podle informací Novinek návštěvu slovenského předsedy vlády zrušit. Nakonec se setkají, ale bez účasti novinářů.

Slovenský premiér by se v pátek odpoledne měl potkat i s lídrem opozičního hnutí ANO a expremiérem Andrejem Babišem. To někteří lidé kritizují, protože by se podle nich schůzka neměla odehrát během oficiální návštěvy Česka.

Fico se stal premiérem na konci října, kdy ho uvedla do úřadu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. U moci je už počtvrté.

Vládu složil Ficův Směr s Hlasem Petera Pellegriniho a nominanty Slovenské národní strany (SNS) Andreje Danka.

Ficova vláda získala důvěru

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám