Hlavní obsah

Je úžasné, že s námi bude Zelenskyj v Bruselu, řekl Fiala

• Aktualizováno

Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek ráno odlétá do Bruselu, kde se zúčastní mimořádného jednání Evropské rady. Na ní bude spolu s dalšími evropskými lídry řešit zejména pokračující pomoc pro válkou zasaženou Ukrajinu, tématem bude rovněž migrace. Jednání se zúčastní také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

(od naší zpravodajky)

Čtvrteční a páteční Evropská rada se koná jen několik dní poté, co proběhl summit EU–Ukrajina. Na něm špičky Evropy zdůraznily, že budoucnost Ukrajiny leží v rukou Evropy. Přislíbily také další – v pořadí již desátý – balík sankcí. Ten by měl mířit na prostředky, které slouží k zabíjení civilistů či k ničení domů a kanceláří, tedy například na komponenty v ruských dronech.

V návaznosti na to tedy budou ve čtvrtek a v pátek řešit premiéři a prezidenti států Evropské unie další finanční, vojenskou či politickou podporu pro Ukrajinu, která například dlouhodobě usiluje o vstup do EU.

Do Bruselu také letí ukrajinský prezident Zelenskyj. Dorazí tam po společném setkání spolu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. „Očekáváme významného hosta. Přesný program s panem Zelenským se ještě dotváří, prostor k společnému jednání tam určitě bude. Bude i prostor k bilaterálním jednáním, já jsem s ním v kontaktu, takže vím dobře, co Ukrajina potřebuje, “ řekl k tomu před odletem novinářům Fiala.

„Je úžasné, že s námi bude sedět u stejného stolu a může být s námi v Bruselu,“ doplnil.

Příští sankce budou mířit na komponenty v ruských dronech, tvrdí šéfka Evropské komise

Zahraniční

Zelenskyj do Bruselu zavítá poprvé od vypuknutí války a podle unijních činitelů bude chtít evropské vůdce přesvědčit k dalším dodávkám zbraní, munice či ke stupňování tlaku na Rusko. Lídři by se měli shodnout na tom, že budou Kyjev podporovat bez ohledu na délku trvání války. Podle navrženého textu závěrů summitu podpoří i Zelenského mírový plán či zřízení mezinárodního centra pro vyšetřování zločinů na Ukrajině.

Ocení také reformy Ukrajiny na cestě do EU, avšak nevyjádří se ke konkrétnímu časovému horizontu možného vstupu země do evropského bloku.

Celková pomoc přislíbená Ukrajině na úrovni Evropské unie i členských států pak činí zatím zhruba 50 miliard eur. Kromě vojenské pomoci zahrnuje například finanční a humanitární podporu. EU pomáhá Ukrajině například také přijímáním ukrajinských uprchlíků.

Evropská ekonomika je pod tlakem

Ukrajina ale není jediným tématem rady. Mezi hlavní body patří rovněž migrace, kdy lídři budou řešit zejména ochranu vnějších hranic Evropské unie. „Budeme se soustředit na spolupráci se zeměmi, přes které vedou neregulérní migrační toky do Evropy. Součástí jednání nebude diskuse o migračních kvótách,“ přiblížil před odletem Fiala.

Dále pak budou evropské špičky diskutovat o otázce, jak zajistit dlouhodobou konkurenceschopnost EU, její prosperitu a její úlohu na celosvětové scéně.

„Evropské ekonomika je pod velkým tlakem,“ řekl Fiala před odletem v souvislosti s covidem i krizí s nedostatkem energií. „Cena plynu sice klesla, ale pořád se ukazuje, že je evropská ekonomika velice křehká,“ doplnil.

Premiér na mimořádné jednání odletí ve čtvrtek ráno. Po jednání se pak zúčastní také ještě pracovní večeře předsedů vlád a hlav států členských zemí Evropské unie. Jeho čtvrteční program bude ještě upřesněn, včetně času mediálního výstupu.

Pro vstup Ukrajiny do EU neexistují pevné časové lhůty, tvrdí šéfka Evropské komise

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám