Hlavní obsah

Česko chce odklad sankcí na dovoz ropy z Ruska. Až pak je podpoří

Praha
Aktualizováno

Česká republika je připravená podpořit zákaz dovozu ruské ropy do Evropské unie, pokud bude mít odklad do té doby, než bude navýšena kapacita ropovodů. Ve středu to řekl po jednání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS). Odklad chce uvést o dva až tři roky. Sankce podle něho totiž nesmějí poškodit více české občany než Rusko.

Foto: ČTK

Premiér Petr Fiala

Článek

„Embargo na ruskou ropu by platilo od konce tohoto roku. Jsme připraveni to podpořit za předpokladu, že Česká republika bude mít odklad do doby, než bude navýšena kapacita ropovodů, které mohou do ČR ropu dopravit,“ oznámil premiér.

Doplnil, že o odkladu intenzivně jedná. „Snažíme se dosáhnout odkladu na dva, případně tři roky. Pak jsme připraveni tento balíček sankcí podpořit,“ zdůraznil.

Konec ruské ropy a odstřihnutí největší banky. Brusel představil nové sankce

Evropa

„Sankce nesmějí poškodit více české občany než Ruskou federace,“ vysvětlil premiér.

Zákaz dovozu ruské ropy do EU je součástí balíčku sankcí, který navrhuje unie poté, co Rusko podniklo na konci února invazi na Ukrajinu. V rámci něho by měly také evropské státy rovněž odpojit od mezinárodního platebního systému SWIFT největší ruskou banku Sberbank a dva další bankovní domy.

Aby sankce vstoupily v platnost, musí je jednomyslně schválit členské země. Podobný postoj jako ČR na zákaz dovozu ropy má Slovensko.

Podle ministra hospodářství Richarda Sulíka země souhlasí se zákazem dovozu ruské ropy do EU, žádá ale tříleté přechodné období.

Maďarsko a Slovensko nepodpoří energetické sankce EU vůči Rusku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám