Hlavní obsah

Fiala: Nemáme informace, že by Rusko zastavilo dodávky plynu do Česka

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) nejsou aktuálně informace o tom, že by ČR hrozilo zastavení dodávek plynu. Ve čtvrtek to řekl Novinkám.

Foto: ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„V tuto chvíli nemáme informace, že by něco takového hrozilo. Dokonce nejsou ani žádné signály. Ale musíme s tím počítat, když vidíme, co Rusko udělalo v těchto dnech,“ reagoval premiér Fiala na dotaz Novinek, zda situace, která nastala v Polsku a Bulharsku, hrozí i ČR.

Ruská plynárenská společnost Gazprom ve čtvrtek ráno zcela zastavila dodávky plynu do Polska a Bulharska.

Cena plynu na evropském trhu prudce vzrostla

Válka na Ukrajině

Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech, jak Moskva požaduje. Cena plynu pro evropský trh se pak výrazně zvýšila.

Aktuálně podle něj vláda činí kroky, aby zajistila dostatek plynu pro české domácnosti a firmy.

„Nebudu mluvit o podrobnostech, protože to ani v tuto chvíli není možné. Ale snažíme se zajistit dostatek plynu pro ČR,“ ujišťoval premiér.

Problém podle něj ale tkví v tom, že ČR patří k zemím, které jsou na ruském plynu závislé v podstatě nejvíce. „Máme přes 90 procent plynu právě z Ruska. Pro nás to není úplně jednoduché,“ připustil Fiala.

Polská ministryně: Obejdeme se i bez ruského plynu a ropy

Stalo se

Na případ, že by došlo k vypnutí dodávek ruského plynu, je podle něj ČR připravena.

„Po určitou dobu bychom to zvládali. Ale pak by bylo samozřejmě nutné, aby nám pomohla Evropská unie a další státy. A solidárně jsme tu situaci řešili společně,“ uvedl předseda vlády.

„Stejně by to nastalo, protože pokud by Rusko přestalo dodávat plyn do ČR, tak by pravděpodobně přestalo dodávat plyn i do dalších zemí. Společné kroky by byly velmi nutné,“ doplnil Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám